COVID-19: В кои области се отчита повишаване на заболеваемостта

1

В областите Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Силистра, Русе, Стара Загора и София – град  се отчита повишаване на заболеваемостта от COVID-19, показват днешните данни, публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

COVID-19: 550 нови случая за последното денонощие у нас

Най-висока е заболеваемостта в областите Силистра – 118 на 100 хиляди души население, и в Бургас и Русе – по 88 на сто хиляди.

Най-ниска заболеваемост от коронавирусната инфекция се отчита в област Кърджали – 6 на 100 хиляди.

Хинков: Карантинните мерки при COVID-19 ще бъдат други

При последното анализиране на 94 клинични проби със SARS-CoV-2, взети от пациенти от шест области в страната, при всички е установен вариантът Омикрон и негови подварианти, включително три подварианта, които са дефинирани от Световната здравна организация като „варианти с повишен интерес“ –  EG.5.1 при трима пациенти, XBB.1.16 при трима пациенти, XBB.1.5 при двама пациенти.

При останалите са установени други подварианти. 

Голямото завръщане на COVID-19: Всичко, което трябва да знаем за Pirola

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 550, сочат данните в Единния информационен портал. Те са установени чрез 3 383 PCR и антигенни теста, което означава, че делът на положителните резултати е 16,2%.  В болница към днешна дата са 334 души с диагноза COVID-19, от които 19 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в лечебно заведение са 62, като 59,68 от тях не са били ваксинирани. Починали са осем души с потвърдена коронавирусна инфекция през последното денонощие. Излекуваните са 227. Активните случаи към момента са 4 342.

Източник: vesti.bg