Apple представи първия си шлем за смесена реалност

0

Apple представи първия си шлем за смесена реалност. Той се казва Vision Pro и има амбицията да създаде нова компютърна платформа, която да превърне футуристичните идеи за интерактивни интерфейси в реалност.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук описва устройството като „пространстен компютър“. Vision Pro е т.нар. шлем, който съчетава три дисплея, няколко камери и сензори и своя операционна система. Устройството е самостоятелно, т.е. не се нуждае от връзка с компютър или смартфон, за да работи.

От вътрешната страна има два дисплея – по един за всяко око, като имат общо 23 млн. пиксела и еквивалент на над 4К резолюция всеки. Пред тях са разположени лещи, които да създават „обгръщащ“ визуален ефект около очите. Въпросните лещи ще могат да се сменят според потребителя и дали той се нуждае от корекция с диоптър или не.

Други основни елементи на корпуса също ще могат да се сменят, включително меката част около шлема, за да може да приляга по-удобно върху всяка глава, както и каишката, която прикрепя устройството към главата. Целта на Apple е Vision Pro да е максимално леко и удобно за дълго носене устройство. Затова и батерията е отделена от него и може да се носи в джоб, като се свързва с кабел.

Nvidia е новият „трилионен“ ИТ гигант

Vision Pro има два процесора – М2 като при Mac компютрите и собствения чип R1. Те обработват данните в реално време и могат да поддържат смесената реалност достатъчно бърза и интерактивна.

AI е риск за националната сигурност, казват експерти

Камерите могат да прожектират на дисплеите реалната среда около потребителя. А върху това изобрежение ще се наслагват допълнителните елементи на операционната система. Например отделни плаващи във въздуха екрани за всяко приложение. Или пък един огромен екран за гледане на флим като на кино.

Vision Pro ще може да създава и изцяло виртуална среда за потребителя, като нивото ѝ на „потапяне“ ще може да се регулира. Системата ще поддържа и 3D видео и изображения, като вече се работи и по оптимизирането на много от популярните приложения за обработка на видео, Office пакетът на Microsoft и др.

Meta показа „първият мейнстийм“ шлем за VR

Третият дисплей пък ще е от външната страна на устройството. Той е предвиден за хората около ползвателя на Vision Pro. На него ще се прожектират очите на потребителя в реално време. Така хората ще могат да виждат неговите реакции. Освен това дисплеят ще показва виртуални индикатори, когато потребителят гледа приложение или нещо друго – тогава очите ще са „скрити“ и това ще означава, че и потребителят не гледа заобикалящата го среда. Ще има и индикатор, когато записва видео или снимки.

Vision Pro ще излезе на пазара едва в началото на следващата година. Цената му ще започва от 3499 долара.

Тим Кук: AI ще е важен, но все още има проблеми

IBM очаква да замени 30% от служителите си с AI

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *