Apple: Една трета от хората са изложени на силен шум

0

О коло една трета от възрастните са изложени на твърде високи нива на шум. Това показва проучване на Apple, което е проведено с помощта на умния часовник на компанията, съобщава CNET.

В проучването са участвали 130 000 души, които са споделяли данни от своя Apple Watch в периода ноември 2019 г. – декември 2022 г. Данните показавт, че средно един на всеки трима души в САЩ и Пуерто Рико е изложен на твърде силен шум.

Очаквано, най-шумни са големите градове и по-гъсто населените щати. Най-шумно е в Пуерто Рико, следвано от Калифорния, Тексас, Ню Йорк и Флорида. Проучването изчислява, че общо 77 млн. възрастни са подложени на твърде силен шум.

За високо ниво на шума се смята дълго излагане на сила на звука над 70 децибела. В комбинация с остаряването, това може да доведе до трайно увреждане на слуха.

Apple коригира три опасни пролуки в iPhone

iOS 17 няма да поддържа по-старите модели iPhone

Често хората сами влошават ситуацията, като посещават шумни концерти и партита, слушат силна музика през слушалки и т.н. Заедно с останалите шумове, особено в градовете, слухът е подложен на твърде голям и продължителен стрес. Колкото по-силен е шумът, толкова по-бързо се уврежда слухът, предупреждават и от американция Център за контрол и превенция на заболяванията.

Големият липсващ продукт в гамата на Apple: AI

Apple представи първия си шлем за смесена реалност

Силните шумове влияят отрицателно не само на слуха. Те водят до раздразнение, умора и дори до тревожност и депресия. Затова се препоръчва на хората да положат усилия да намалят силните шумове около себе си колкото могат и да прекарват повече време на по-тихо. Това е особено важно за тези, чийто професии по дефиниция ги поставят на шумни места.

Тим Кук: AI ще е важен, но все още има проблеми

Meta показа „първият мейнстийм“ шлем за VR

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg