AI „превзема“ търсачката на Google

0

Google обяви множество новости за търсачката си по време на годишната конференция Google I/O. Изкуственият интелект (AI) постепенно започва да „превзема“ основната услуга на интернет гиганта.

Генеративният изкуствен интелект, т.е. технологията, която е в основата на ChatGPT, Bard, Bing Chat и други подобни платформи, ще бъде внедрен и в търсачката на Google. Потребителите ще могат да задават въпроси в самата търсачка, а тя ще показва обновена страница с резултати.

В нея ще има както традиционните до сега линкове, но и каре с подробен отговор, който е генериран от изкуствения интелект. Ще има и допълнителни опции като заявка за още информация, сходни въпроси и др. Функцията ще запазва контекста на разговора при последващи въпроси.

Huawei представи два нови смартфона от висок клас

Технологията ще помага и при онлайн пазаруване. Системата използва Google Shopping Graph – база данни, в която има изображения и данни за над 35 млрд. продукта. Тя се обновява постоянно, като на всеки час над 1.8 млрд. продукта получават нова информация. Това ще позволи на търсачката да предлага актуална информация за продуктите, които потребителите търсят.

Интернет гигантът обръща внимание и на чатбота Bard. Компанията премахва списъка за чакане и прави услугата достъпна на английски за 180 държави. Скоро ще добави към нея и допълнителни възможности като генериране на изображения чрез партньорство с Adobe. Ботът ще може да се вгражда и в други услуги и сайтове.

Google заяви още, че ще обнови Bard с новия езиков модел PaLM 2, който ще подобри качеството на комуникацията. Ботът ще може да пише програмен код на над 20 езика. Има и подобрения в интерфейса. Скоро ботът ще може да анализира и изображения и да предлага такива като част от отговорите си.

За сега и генеративният изкуствен интелект в търсачката, и Bard, ще имат ясен маркер, че са експериментални. Това означава, че може да допускат грешки и потребителите трябва да са наясно с това.

Google потвърди, че ще пусне сгъваем смартфон

Ръст на интереса към сгъваемите смартфони

Интернет гигантът представи и очакваните устройства – смартфоните Pixel 7a и Pixel Fold, както и Pixel Tablet. Устройствата не изненадват с новости, като данните за тях бяха разпространени в интернет в дните преди събитието.

Apple може да представи още по-скъп iPhone Ultra

Бащата на мобилния телефон: Все още нямам представа какво е TikTok

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg