60 пъти по-голямо от Земята: Огромно петно се появи върху Слънцето (ВИДЕО)

0

А номалия се появи на нашето Слънце и озадачи учените. 

Гигантска дупка се появи на повърхността на Слънцето този уикенд, насочвайки слънчевите ветрове към Земята. Феноменът, официално известен като „коронална дупка“, всъщност не е дупка в повърхността на Слънцето, пише Metro. 

Петното се намира около екватора на Слънцето и  се е разширило с внушителните 800 000 километра за 24 часа.

Всъщност, ако гледахте Слънцето този уикенд – със специално оборудване, разбира се, изобщо нямаше да го видите. Самата коронална дупка всъщност е празнина в магнитното поле на Слънцето, което позволява създаването на повече слънчеви ветрове. 

Е, тъй като горещите газове и слънчевият вятър излизат през короналната дупка, повърхността на Слънцето под нея става по-хладна и по-малко плътна от областите около нея. Това не е студен участък, това все още е Слънцето. 

И когато Слънцето се гледа през ултравиолетова светлина, тези по-хладни области изглеждат черни – създавайки илюзията за, огромна дупка в Слънцето.

Всъщност тази дупка е с размерите на 60 Земи, пише Metro. 

И макар да няма никакъв шанс тя да погълне Земята, слънчевите ветрове, които се насочват в тази посока, могат да предизвикат геомагнитни бури в атмосферата ни. Слънчевите ветрове от короналните дупки се движат много по-бързо от нормалния слънчев бриз, а когато попаднат на Земята, могат да предизвикат прекъсване на комуникациите и красиви полярни сияния, включително Северното сияние.  

Всички видове слънчеви бури връхлетяха Земята през последните месеци, когато Слънцето достигна най-активната част от 11-годишния си цикъл, известен като слънчев максимум. По това време се наблюдава увеличаване на броя на слънчевите петна на повърхността, които могат да предизвикат слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса (CME), изстрелвайки електромагнитни частици и плазма. 

По ирония на съдбата обаче коронарните дупки се срещат по-често по време на слънчевия минимум, когато Слънцето е най-малко активно, което означава, че появата им тази седмица изненада астрономите. През ноември се появи гигантски „архипелаг от слънчеви петна“, който в момента изстрелва слънчеви бури към нас, съобщава още Metro. 

По темата

Източник: vesti.bg