6 най-чести грешки, заради които сладкишите ни се провалят

0

П роблемът, който кара много начинаещи в кухнята да се откажат от приготвянето на сладкиши, е катастрофалният краен резултат.

А именно, често се случва така, че макар и да следвате изцяло рецептата стъпка по стъпка след изпичане резултатът не е задоволителен, а по-скоро пълна катастрофа.

Разкриваме най-честите грешки, които карат сладкишите ви да се провалят.

Използвате сода за хляб вместо бакпулвер и обратното

Бакпулверът се прави от сода бикарбонат, но структурата и консистенцията им са напълно различни, както и ефектът, който имат в определени рецепти.

Содата за хляб реагира и произвежда въглероден диоксид само когато се смеси с киселинни съставки като шоколад, кисело мляко, йогурт или оцет.

Бакпулверът произвежда въглероден диоксид, когато се смеси с вода.

Избягвате пресяването на сухите съставки

Много рецепти изрично казват, че сухите съставки трябва да се пресеят преди да се добавят към сместа, но много хора пропускат таки стъпка.

Тя обаче е важна, защото пресяването на брашното предотвратява появата на бучки в тестото, докато пресяването на бакпулвера гарантира, че няма да се образуват дупки по повърхността на сладкиша.

Отваряте вратата на фурната по време на печене

Отварянето на вратата на фурната освобождава топлина, което води до разваляне на сладкиша.

Това се получава, защото сместа остава сурова в средата и има нужда от точно определеното време, за да достигне до желаната текстура.

Това правило важи особено за сладкиши и бисквити без брашно.

Месите тестото твърде дълго

Напоследък все повече се използват автоматизирани миксери, чиито опции трябва да се усвоят преди да започнете да ги използвате.

А именно, тестото, което е бъркано твърде енергично, ще създаде въздушни мехурчета, които ще изчезнат едва след изпичане.

Правилото е, че захарта и маслото понасят автоматично миксиране, докато останалите съставки трябва да се смесват на ръка.

Добавяте белтъците в сместа внезапно

Грешка, която мнозина правят в стремежа си да приключат с приготвянето на сладкиша възможно най-бързо, е внезапното добавяне на разбит белтък към сместа.

А именно по този начин белтъците стават воднисти, губят пенливата си структура, поради което тестото остава влажно и сурово в средата след изпичане.

Белтъците трябва да се добавят с лъжица малко по малко в сместа.

Оставяте жълтъците и захарта без да разбъркате достатъчно

Много рецепти, особено за торти, започват с първата стъпка на смесване на жълтъци със захар, но една напълно лесна задача може да причини лоша текстура на блата от самото начало.

А именно, захарта се свързва с жълтъците и се образуват кристали, които трудно се смесват и превръщат в гладка консистенция, освен това всички следващи съставки трудно се свързват в хомогенна смес.

Източник: vesti.bg