5 признака, че може да имате аутизъм

0

С поред оценки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията около 1 на 36 деца в САЩ са с аутизъм, но не всички са диагностицирани в детска възраст.

Някои хора, особено жените и тези, които не са съгласни с пола си, са погрешно диагностицирани в продължение на години. Много от тях не откриват, че са аутисти до 30-те си години или по-късно.

За да ви бъде официално поставена диагноза аутизъм, трябва да отговаряте на определени диагностични критерии, описани в Диагностичния и статистически наръчник на Американската психиатрична асоциация.

Но д-р Карла М. Шуман, клиничен психолог, който работи с много аутисти и невродивергентни хора, заяви пред Insider, че аутизмът е „много по-сложен“ от това как е дефиниран в Диагностичния и статистически наръчник.

„Това не са просто хора, които не осъществяват контакт с очи и имат проблеми със социализирането. Ето защо Диагностичния и статистически наръчник трябва да продължи да се развива по отношение на начина, по който изгражда своите критерии“, каза тя.

Шуман очертава някои от основните симптоми на аутизма, включително тези, които не са изрично споменати в Диагностичния и статистически наръчник, но могат да бъдат често срещани сред аутистите.

Педиатър: Всички герои в „Мечо Пух“ имат симптоми на различно психично разстройство

1. Често се чувствате неразбрани и не знаете какво сте направили погрешно

Често срещано преживяване сред хората с аутизъм е чувството, че неволно обиждат хората или извършват социално фалшиво поведение, казва Шуман.

„Те се оказват неразбрани от другите хора“, каза тя.

Например, човек с аутизъм може да не осъзнава, че стои твърде близо до някого или че той говори всичко в даден разговор. Или пък може да се чувстват страстно ангажирани с определена тема и да не осъзнават, че другите искат да говорят за нещо друго.

Аутизъм: Ето какви са разликите при мъжете и жените

2. Трудно ви е да започвате и поддържате непринудени разговори

Шуман казва, че нивото на социалните трудности варира при различните хора, защото аутизмът е спектър. Но някои хора с аутизъм може да се затруднят да се свържат с някого, за да си направят планове или да започнат разговор.

Този симптом може да се прояви особено в социални ситуации, в които „те са принудени да бъдат бъбриви или да водят светски разговори на работни партита“, казва Шуман.

„Открих, че имам аутизъм на 40 години и това промени живота ми“

3. Чувствате се развълнувани, ако рутината или плановете ви са нарушени

Шуман каза, че тъй като негъвкавостта е част от аутизма, нарушенията в рутинните дейности могат да направят аутиста „емоционално избухлив заради нещо, към което повечето хора биха се приспособили“.

Хората с аутизъм могат да се борят с емоционална дисрегулация, при която могат да изпаднат в срив или силно раздразнение, когато се случи нещо непредвидимо.

Обсесивно-компулсивното разстройство: Дългият и труден път към лечението му

4. Имате сензорни проблеми, като например чувствителност към шум или отвращение към определени текстури

Други фактори, които могат да допринесат за емоционална дисрегулация, са сензорните проблеми. Въпреки че сензорните проблеми не са официално признати в Диагностичния и статистически наръчник като симптоми на аутизма, Шуман казва, че почти всички нейни клиенти с аутизъм се борят с тях.

Например, тя е имала клиенти, които носят шумоизолиращи слушалки, защото се превъзбуждат в шумна, претъпкана среда, и клиенти, които изпитват чувствителност към определени текстури на дрехите.

„Всичко е в съзнанието ви“: Болезненият пъзел на болестите, които нямат име

5. Изморявате се от „маскиране“ или фокусиране върху това да се впишете

Маскирането е специфичен начин на действие, за да се адаптирате към социалните сигнали; по същество „играете роля в пиеса, само за да се справите“, казва Шуман.

Като цяло жените с аутизъм са склонни да се „маскират“ повече от мъжете. Макар че хората, които се „маскират“, на пръв поглед могат да се впишат по-добре сред невротипичните хора, дълбоко в себе си те често се чувстват претоварени, казва Шуман.

„Те се изтощават много по-лесно, в крайна сметка губят много енергия, защото се опитват да правят неща, които не са интуитивни за тях“, каза тя.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *