5 мита за тена: Опасни ли са слънчевите бани без горнище и още …

0

П опулярните митове за тен бяха разсеяни от ендокринолог-диетолог, кандидат на медицинските науки Екатерина Иванникова. 

Думите й са цитирани от „Известия“. 

Мит №1 – След 60 години не можете да правите слънчеви бани

Според лекаря възрастните хора могат и трябва да правят слънчеви бани. Но в същото време трябва да се спазват определени правила.

„Можете да правите слънчеви бани, но с използване на слънцезащитни продукти с SPF 50+ и в строго определени часове – преди 11:00 и след 16:00 часа. В следобедните часове е най-високата слънчева активност, която се отразява негативно на кожата. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да увеличи риска от развитие на рак“, казва тя. 

Мит №2: Витамин D може да се набави само през кожата

Витамин D, отбелязва експертът, наистина се произвежда в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Но при възрастните хора неговият синтез е намален и освен слънчевите бани трябва да се използват и други методи за попълване на дефицита му.

„Витамин D е от съществено значение за възрастните хора, той играе важна роля в минерализацията на костите и укрепването на имунната система. Поради това трябва да се приема допълнително под формата на лекарства, но строго съгласувано с лекуващия лекар. Освен това диетата трябва да включва храни, богати на този витамин: мазна риба, хайвер, черен дроб, яйца, масло, млечни продукти, месо “, съветва лекарят.

6 ползи от редовното излагане на слънце

Мит №3: При заболявания на щитовидната жлеза трябва да се скриете от слънцето

Преди време пациентите със заболяване на щитовидната жлеза бяха съветвани да избягват излагането на слънце. Сега лекарите са на друго мнение. Ако функцията на органа се възстанови поради терапията, пациентът може да прави слънчеви бани, независимо от заболяването. Основното нещо е да следвате общите препоръки относно времето на слънчева светлина и използването на слънцезащитен крем.

„Единственото изключение е синдромът на тиреотоксикозата: когато се открие за първи път, се препоръчва най-спокойният начин на живот без промяна на климата. С нормализирането на нивото на TSH можете да се печете на слънце, но в същите „безопасни“ часове “, цитира ендокринологът публикацията.

Мит №4: При облачно време не можете да изгорите

UV лъчите са активни дори в облачен ден. Но в същото време хората не забелязват опасните им ефекти и не използват слънцезащитни продукти. Всичко това води до слънчево изгаряне.

7 причини да стоите повече време на слънце

Мит № 5: Слънчевите бани без горнище са много опасни за жените

Според лекаря лекарите все още нямат недвусмислени данни за опасностите от такъв тен. Дали слънцето ще навреди на деликатната кожа зависи от много фактори, включително наследственост и съществуващи заболявания. Но все пак лекарят посъветва жените на всяка възраст да не поемат рискове. Тя припомни също, че честото излагане на слънце може да има лош ефект върху кожата – ултравиолетовите лъчи увреждат дълбоките слоеве на дермата, което причинява бръчки и възрастови петна. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *