21 цивилни, сред които три деца, са загинали при руските нападения в Украйна

5

Н ай-малко 21 души, сред които деца, загинаха при руски ракетни удари по няколко града в Украйна. 

Въздушна тревога беше обявена в петък в големи части от Източна и Южна Украйна, както и в някои централни региони, а украински официални представители призоваха жителите да не ги пренебрегват, предаде Ройтерс.

Най-малко 16 души загинаха при руските нападения с ракети и дронове в Украйна

„Не пренебрегвайте сигналите“, призова в своя публикация в Telegram ръководителят на канцеларията на президента Володимир Зеленски Андрий Ермак часове след смъртоносните руски ракетни атаки по-ранo в петък.

Това е първият мащабен обстрел от този тип от близо два месеца. Русия каза, че техни стратегически бомбардировачи са ударили „запасняци в украинската армия“, но отново има разрушени жилищни блокове и много цивилни жертви. 

ООН изрази силно безпокойство от нарушаването на човешките права в Украйна

Майка и дете са били убити в къща в град Днипро, съобщава NOVA. В стаите има следи от шрапнели. Детското столче и книжки са покрити с отломки. Руското командване заяви, че е използвало прецизни оръжия срещу военни цели. Нищо в малката тухлена постройка не потвърждава думите им.

Резников: Контраофанзивата сега зависи от Бог, времето и командващите

Най-малко три деца са сред убитите в руските атаки, казват от правителството на Украйна. Жилищен блок в град Уман беше повреден тежко. Рухнали са много апартаменти. В някои от тях е имало хора. Цял ден спасителните екипи търсиха оцелели. И тук очевидно не става дума за военен обект. Не е ясно какво са искали да ударят руснаците и защо е поразен блокът. Град Уман е на стотици километри от фронта.

Военните в Украйна казват, че са свалили повечето крилати ракети, които е изстреляла Русия. Не е ясно дали е така. Само цивилните сгради, които бяха ударени, са повече от 10.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *