15 убити при израелския удар по линейка в Газа

2

З дравното министерство на „Хамас“ съобщи, че при вчерашния израелски удар по линейка на входа на най-голямата болница в Газа са били убити 15 души, а Израел потвърди, че е извършил удара по превозното средство, което според израелската армия е било използвано „от терористична клетка на „Хамас“, предаде Франс прес.

Израел удари линейка, пълен шок в СЗО

Още 60 души са били ранени при удара, съобщи министерството в събота сутрин. По-рано се съобщаваше за 13 убити и 26 ранени, посочва АФП.

Според говорителя на министерството Ашраф ал Кидрех линейката е била част от конвой, превозващ „няколко ранени, които са били на път да бъдат хоспитализирани в Египет“.

След удара, който е бил нанесен пред болница „Аш Шифа“, където са намерили убежище хиляди разселени хора, кореспондент на АФП е видял няколко убити и ранени до повредената линейка.

На кадри на телевизия АФП се виждат и цивилни, които носят окървавени ранени хора. Други лежат на земята, повалени от взрива.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че е „дълбоко шокиран“.

„Повтаряме: пациентите, грижещият се за тях медицински персонал, здравните заведения и линейките трябва да бъдат защитени по всяко време. Винаги“, написа той в социалната мрежа X.

Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси в окупираните палестински територии Лин Хейстингс заяви също в X, че е „обезпокоена“, тъй като ударът е бил насочен срещу „пациенти, които е трябвало да бъдат евакуирани, за да бъдат в безопасност“.

От сряда насам десетки ранени палестинци са били евакуирани от ивицата Газа в Египет, на фона на непрестанните бомбардировки на Израел, започнали след нападението на „Хамас“ срещу еврейската държава на 7 октомври, отбелязва АФП.

Източник: vesti.bg