10 секунди за спасение: Живот под обстрел в Ашкелон

1

И зраелският град Ашкелон е на около 10 километра от северната граница на Газа. Градът има население от около 150 000 души, но израелски служители казват, че 30% от тях са се преместили заради ракетен обстрел от Газа.  

Това разказва Калим Афзал пред журналиста, поет и писател Рахман Бунайри. 

В Ашкелон, Израел, гледката на националната противоракетна система Iron Dome, която засича ракети, идващи от Газа, се превърна в нещо обичайно, посочва Афзал пред Voice of America (VOA). 

Поради близостта си до северната част на Газа, жителите на Ашкелон трябва да се укрият  в убежище, в рамките на 10 секунди, след като чуят звука на сирена, обяснява Бунайри. 

„Трябва да се укриваме в бомбоубежищата почти всеки ден“, казва Аон Олцмайн, жител на Ашкелон. 

Местните власти казват, че около една трета от населението е напуснало Ашкелон поради постоянната заплаха от ракети, идващи от Газа, посочва журналистът. 

Много жители на района посочват, че са прекарвали поредица от дни в бомбоубежищата след атаките на бойци на „Хамас“, които убиха повече от 1200 души на 7 октомври в израелски селища край границата с Газа. „Хамас“ също така отвлече около 240 заложници от Израел в ивицата. 

Тук е тихо, няма много хора по улиците или местните пътища, а Дина, местна жителка, казва, че училищата са затворени от 7 октомври. 

Пристанищният град обикновено е процъфтяващо туристическо място. Но сега повечето магазини или са затворени, или нямат клиенти, съобщава още VOA. 

По темата

Източник: vesti.bg