10 години след ски инцидента: Адвокатът на Шумахер разкри защо няма информация за състоянието му

1

С емейният адвокат на Михаел Шумахер обясни защо никога не е публикуван доклад за състоянието му – 10 години, след като рали пилотът от Формула 1 пострада сериозно при инцидент със ски.

Седемкратният шампион е напълно скрит от общественото внимание след падането си в Мерибел, Франция, през 2013 г., което първоначално го остави в кома.

Германската суперзвезда излезе от комата през 2014 г., но все още не може да общува, нито да ходи. Никога не е разкривана и повече информация за състоянието му.

Говорейки в интервю, Феликс Дам – адвокатът на семейството – каза причината за мълчанието.

„Винаги е ставало дума за защита на частни неща“, каза Дам.

„Обмислихме дали окончателният доклад за здравето на Майкъл може да бъде правилният начин да направим това. Но това нямаше да е краят и щеше да има постоянно актуализирани „доклади за нивото на водата“ и нямаше да зависи от семейството, когато медийният интерес към историята спре“.

„Те биха могли да засекат такъв доклад отново и отново и да попитат: „И как изглежда сега“, един, два, три месеца или години след съобщението. Ако тогава искахме да предприемем действия срещу това докладване, ще трябва да се справим с аргумента за доброволно саморазкриване.“

Доброволното саморазкриване е прецедентът, при който дадено лице не може да претендира за право на поверителност, ако информацията, която се докладва или за която се пита, е споделена публично от него самия или от негов законен представител.

Бившият президент на ФИА и близък приятел на Шумахер Жан Тод беше сред близките на семейството, които говориха за Шумахер, но Дам обясни, че дори тази информация не може да бъде споделена с обществеността.

„Ако не самото засегнато лице, а приятели или познати разкриват лична информация, това не е случай на „доброволно саморазкриване“ на поверителността“, обясни той.

„Следователно субектът на данните може да се защити срещу разкриване на лични обстоятелства, дори ако информацията идва от негов познат.“

Михаел Шумахер на 50! Любопитни факти

Въпреки липсата на проверена информация около Шумахер, остава огромен интересът около бившата звезда от Формула 1.

Миналия месец сувенири от успешната му състезателна кариера донесоха колосалните £2 милиона на търг.

Колекция от 159 части, включваща каски, състезателни костюми, бутилки шампанско и други, спечели общо £2 081 341, повече от £600 000 над първоначалната оценка, когато беше пусната на търг на RM Sotheby’s „Full Throttle – The Schumacher Collection“.

По темата

Източник: vesti.bg