"Ясно се вижда, че главата и раменете на лицето не са засегнати при задържането"

1

Д ейността по преследване и задържане на лица, които се намират в движещи си автомобили, не е правно регламентирана в Закона за МВР или друг нормативен акт. Освен това нито един служител в МВР не е обучаван за подобна ситуация. Това заяви в ефира на NOVA адвокат Галентин Грозев. 

По думите му никъде не е описано как се действа. След случая на 25 август 2022 г. с двамата бургаски полицаи, които загинаха при препречване на пътя на автобус, са издадени методически указания. „Тези правила са лаконични, общо 6 страници и касаят всички хипотези. По отношение на преследването на автомобили има 9 реда, в които се описва за какво става дума, още 3 реда какво се прави при ПТП и още 4 реда при евентуална употреба на оръжие. Това е всичко в методическите указания. Те са спуснати за сведения на служителите. Питайте главния секретар какъв контрол е оказал по тези указания”, заяви адвокат Грозев.

Шефът на ОДМВР-Стара Загора след гонката със загинал: Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите (ВИДЕО)

„Тези указания са нещо като книжка за карате. Като я прочете човек, му връчват черен колан и го плащат на световното по карате. И после се чуди човек, защо се е прибрал пребит. Няма практическо обучение в МВР. Нито един служител не е обучен за водач на автомобил. Практически в МВР няма нито един полигон, нито автополигон, нито мотополигон, нито има такива действия, които се извършват в други служби като НСО”, обясни той. „Нито един служител в МВР не е обучаван за преследване и действията, които се случват след това”, заяви още адвокат Грозев.

Според него действията на служителите на МВР в Стара Загора при преследването и задържането на бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев са законосъобразни. „Ясно се вижда, че главата и раменете на лицето не са засегнати при задържането”, обясни адвокат Грозев. И предположи, че задушаването може да е причинено и от катастрофата.

Развитие по случая със смъртта на Пламен Пенев в Стара Загора

„Не видях отворен еърбег в колата, а е имало поне 3 ПТП-та. Не видях колан. Човек с колан не може да бъде изваден по този начин. Преди това 20 минути се е движел почти неадекватно из Стара Загора. Вероятно става въпрос за голяма житейска трагедия. Самият човек е бил в състояние, което сам не може да контролира, а полицаите не са знаели, че е в такова състояние”, обясни адвокат Грозев.  

Тампонирането означава препречване, обясни още адвокат Грозев. По думите му в методическите указания е описано, че преследването започва с информиране от страна на преследващия екип, а не със сигнала от 112. Екипът, който е преследвал Пламен Пенев, е заявил първата информация за него, като е стъпил разбира се и на сигнала, подаден преди това до 112. Следващите екипи, които също са се включили, са били ръководени от оперативния дежурен център на Стара Загора.

Семейството на починалия след гонка в Стара Загора с първи коментар след случая

„Малко прилича на военна операция. Щабът никога не се намира на първа бойна линия. Той ръководи без да е реално ангажиран с действията”, каза адвокат Грозев.

„Действията на полицаите са в резултат най-вероятно на това, което са чули и видели по телевизията, тъй като практическо обучение за изваждане от автомобили няма. Самото задържане е съвсем нормално, тъй като се касае все пак за шампион по борба. Нормално е няколко души да се опитват да му сложат белезници. Възможно е при задържането на лицето за сломяване на съпротивата му и поставяне на белезниците, да се употреби физическа сила, за която се съставят след това и съответните доклади. Но след поставяне на белезниците, категорично видях, че това лице не е удряно и не е бито. Категорично в момента, в който бяха поставени белезниците, се виждаше главата на лицето, раменете. Лицето беше в съзнание. За да се стигне до смърт, смятам, че причините са в самото лице, а не в действията на полицаите”, заяви адвокат Грозев.

Повече гледайте във видеото. 

По темата

Източник: vesti.bg