Ясен Тодоров: Иван Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената

0

„Със сигурност между 1-14 май не съм се виждал с Иван Гешев, може би сме имали 1-2 телефонни разговора и те са комуникация докато той не беше в България. Със сигурност на 14 май проведохме разговор и тогава ми сподели, че от 1 май не е спал най-вече заради шока на взрива срещу автомобила, с който той се е превозвал“.

Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров по време на изслушването му във Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС.

„Г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената“, посочи Ясен Тодоров.

Гешев внесе в НС последната част от материалите по делото „Барселонагейт“

Изслушването на Тодоров е по искане на Иван Гешев, който обясни, че колегата му може да даде информация „във връзка с проведена среща между мен и него на 14 май, деня преди пресконференцията, в дома, в който живея, след срещата с Йордан Стоев, с оглед на това как съм му пресъздал емоционалното ми състояние във връзка със ситуацията с атентата срещу мен ( от 1 май 2023 г.)“ и след получаването на писмо, при пристигането си в САЩ, което той определя като заплашително.

След като Пленумът на ВСС изгледа 37-минутния запис от пресконференцията от 15 май, в която Гешев използва израза „политически боклук“, за да може да се види какво е било неговото емоционално състояние, се премина към изслушвания на Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС, директора на НСлС Борислав Сарафов, и Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция „Публична комуникацията“ към администрацията на главния прокурор.

Обрат! ВСС прекрати процедурата по първото предложение за освобождаването на Гешев

БТА припомня, че на пресконференцията от 15 май Иван Гешев съобщи, че пристигайки от САЩ, е бил поканен до 10 часа да си подаде оставката чрез послание, в което се споменава семейството му, и че ако не го направи, „някой ще натисне копчето Enter“. Той посочи, че посланието е било неподписано и може да предполага кой е подателят му – „когато се убедя от кой е и съм сигурен дали е приближен до някоя политическа партия, примерно ГЕРБ или някоя друга, ще ви уведомя“.

Ясен Тодоров добави, че по време на срещата им, Гешев се е държал по-различно от обикновено, бил е разпилян и хаотичен.

По думите на Тодоров главният прокурор му е казал, че няма избор и е опрян до стената, както и че „след като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, докато съм сам на улицата“, както и със семейството му.

Също така, според Тодоров, Гешев му е казал по време на срещата от 14 май, че няма да подава оставка и че иска да спечели време, за да може да свърши работата, за която е избран на поста, а и защото се притеснява от репресивни действия към магистрати, считащи се за близки до него.

След като приключи изслушването на Тодоров, се очаква да бъде изслушан заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, както и Марчела Панталеева, старши експерт в дирекция „Публична комуникация“ към Прокуратурата, която е била заедно с главния прокурор Иван Гешев на командировка в САЩ и е била свидетел на реакцията му, когато е получил писмо на летището в София.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *