Юсейн Болт – най-бързият човек в света, който покори Олимп осем пъти

За по-малко от десетилетие той се превърна в краля на спринта, а рекордите му сякаш изглеждат от друга епоха – Юсейн Болт.

Неговата хегемония започва и завършва под петте преплетени кръга. Изумителният ямайски атлет впечатлява още в юношеските си години и за всички става ясно, че той има потенциал да стане новият №1 в късите дистанции.

Първият му триумф е на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Болт печели три олимпийски титли с три световни рекорда – на 100 м, 200 и 4х100 м – впоследствие медалът му в щафетата е отнет заради допинг-прегрешение на съотборник.

Година по-късно на световното първенство в Берлин Юсейн изстрелва спринта в стратосферата. И на 100, и на 200 м финишира далеч пред съперниците си, като сваля по изумителните 11 стотни от върховите си постижения, за да ги доведе до стандартите, които са валидни и днес – 9 секунди и 58 стотни и 19 секунди и 19 стотни.

През 2011-а на шампионата на планетата в Дегу златният ореол на Болт леко помръква – той не успява да защити титлата си на 100 м, след като прави фаулстарт и е отстранен преди бягането още да е започнало.

На игрите в Лондон през 2012 година Юсейн отново е безупречен, отново 3 победи – на 100 м остава на 5 стотни от световния си рекорд, на 200 е на 13 стотни от собствения си стандарт, а в квартета на 4х100 м ямайците поставят върхов резултат на планетата, валиден и до днес – 36,84 сек.

Атлетът от острова на бързоногите спринтьори решава да остане до Игрите в Рио през 2016-та.

Пътьом взима два пъти по три титли на световните първенства в Москва и Пекин, но извън големите шампионати все по-често започва да губи. Въпросът е дали в бразилския град Юсейн Болт ще съумее да бъде безапелационен.

Всички въпроси остават във въздуха над стадион „Жоао Хавеланж“, тъй като ямаецът не оставя съмнения кой е най-добрият спринтьор – печели злато на 100 и на 200 метра, и с щафетата на 4х100 м.

Още преди игрите, под давление и на спонсорите си, Болт обявява, че ще остане в атлетиката още година – до световното първенство в Лондон.

И именно в британската столица обаче митът за непобедимия спринтьор става на пух и прах – печели само бронз на 100 м и се контузва в щафетата. Въпреки това Юсейн Болт остава феномен за всички фенове на атлетиката със своите 8 олимпийски и 11 световни титли.

Гледайте „Истории от Олимпийските игри“ – предаването, което разказва олимпийската история – всяка неделя от 13.15 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Източник: bntnews.bg