Ще получи ли Украйна в крайна сметка изтребители

22

„Наистина искам тази година да се случи (победата). За целта имаме всичко – мотивация, увереност, приятели, дипломация“, заяви миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски в свое съобщение в приложението „Телеграм“. Едно от нещата, които липсват обаче, са изтребителите Ф-16 (F-16), които страната му иска да си осигури от неохотните западни съюзници, коментира Ройтерс.

„Нашите пилоти и противовъздушни подразделения, както и други специалисти от военновъздушните ни сили, вършат чудесна работа“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение миналия понеделник: „Но ние ще можем напълно да защитим небето си, когато табуто върху авиацията бъде напълно премахнато в отношенията с нашите партньори“.

САЩ оценяват украински пилоти

На фона на тези аспирации на украинския президент двама украински пилоти са в САЩ, където ще бъде направена оценка на уменията им да управляват изтребители, въпреки че представители на администрацията твърдят, че засега няма планове за изпращане на Ф-16 в Киев, съобщи тази седмица сп. „Политико“, като се позова на три източника, запознати с дискусиите.

В рамките на програмата, която се провежда в базата на Националната въздушна гвардия в Тусон, Аризона, пилотите ще управляват самолети на симулатори, за да могат американските военни да оценят техните способности за летене и планиране на мисии, поясниха говорилите при условие за анонимност източници. Пилотите няма да летят на американски самолети.

Целта е да се оценят общите им умения и от какво обучение се нуждаят, за да използват по-добре „собствените си възможности и възможностите, които сме им предоставили на собствените им самолети“, каза един от трите източници. САЩ са предоставили на Украйна бомби, ракети и комплекти за насочване за украинските самолети от съветската епоха, добави той.

Служител на министерството на отбраната на САЩ и друго лице, запознато с програмата, заявиха, че целта е да се оцени колко време ще е необходимо на украинските пилоти да се научат да управляват съвременни изтребители, включително Ф-16. Програмата е трябвало да започне в края на миналата година, но е била отложена, добавиха източниците.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg