Ще подкрепят ли ПП-ДБ Мария Габриел? Ето кога ще стане ясно

4

Д ва дни преди връчването на първия мандат, все още не е ясно дали е възможно обединение за редовно правителство. От „Продължаваме Промяната-Демократична България“ правят ново допитване до вътрешните структури за подкрепа на Мария Габриел.

А ГЕРБ обявиха, че започват разговори с останалите политически сили в парламента. NOVA потърси ГЕРБ-СДС, но от партията на Бойко Борисов отказали коментар.

Свиленски: Нито имаме покана за лидерска среща, нито индикации за такава

След вчерашния разговор с кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ вече не са толкова сигурни, че няма да я подкрепят. 

За да кажат категоричната си позиция, вторите правят ново допитване. В събота първо вътре в самите формации, а във вторник вечер органите на коалицията ще вземат финалното решение. 

Денков: Вярвам на Мария Габриел, но не и на тези, които ѝ шепнат в ухото

Според източници на NOVA, от формацията се очаква позицията да остане непроменена.

„Ще обсъдим и днес, и утре. Ще видим какви са нагласите. Знаете, че имаме решение да не подкрепяме първия мандат на ГЕРБ-СДС, но може би има и други варианти“, коментира Николай Денков.

Така в коалицията започна ново обсъждане на предложението на първите. Причината да размислят е разговорът с Мария Габриел.

Гълъб Донев: Властта има смисъл, когато е в интерес на българските граждани

„Тя има желание да се включи истински в тези промени, за които стана дума.  Това, което обаче се видя, че непрекъснато хората около нея се опитваха да й говорят в ухото“, обясни той.

Денков подкрепи предложението за отстраняване на главния прокурор, но го определи като закъсняло и не достатъчно, за да промени позицията им за подкрепа.

Докато вторите още обсъждат предложението на ГЕРБ-СДС, от партията на Борисов вече заявиха, че започват разговори с останалите политически сили. Официални срещи днес обаче нямаше. А от БСП предупредиха, че времето изтича.

„Часовникът цъка наобратно. Няма време. Ние няма да вземем решението за 24 часа“, заяви Георги Свиленски.

Йотова: Истинското желание на ГЕРБ-СДС е да направи правителство с втората политическа сила

Според БСП вариантът е лидерска среща, на която да бъдат обсъдени основните приоритети.

„Мандатът на ГЕРБ трябва да бъде използван като възможност да има правителство“, обясни Свиленски.

Министър-председателят Гълъб Донев изрази оптимизъм, че политическите формации в Народното събрание все пак ще намерят вариант.

Борисов: Готови сме на всякакви компромиси

„Надявам се и съм силно обнадежден от това да бъде съставено редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да решава най-наболелите проблеми на българските граждани“, коментира премиерът.

Връчването на първия мандат е в понеделник (15 май). След като Мария Габриел вземе папката от президента Румен Радев, ще има седем дни, за да представи състав на правителство.

Източник: vesti.bg