Ще повиши ли цените забраната за внос на украински стоки

0

З абраната за внос на зърно, слънчоглед и други храни от Украйна ще повиши цените на хляба, олиото, млечните и месните продукти и други стоки на българския пазар. Това от своя страна отново ще доведе до по-висока инфлация в страната и затова мярката бързо трябва да бъде отменена.

Това се посочва в позиция на Асоциацията за защита на потребителите във връзка с временната забрана за внос на над 20 вида храни с произход Украйна, която влиза от понеделник (24 април), съобщиха от пресцентъра на АЗП.

Забраната за внос на редица украински стоки у нас влезе в сила

Вместо това организацията предлага

да бъде засилен контролът от Българската агенция за безопасност на храните за качеството на вносната продукция.

„Решението на служебното правителство е шизофренно, което едновременно се бори с високи и ниски цени на една и съща категория стоки. Когато в цяла Европа горивата и селскостопанската продукция поевтиняват и това започва да се отразява на крайните цени на храните надолу, в България говорим за задържането им. А даже и до тяхното увеличение“, коментира председателят на Асоциацията Пейо Майорски.

Стоянов: Ако цените на едро тръгнат нагоре, сме готови да разрешим вноса от Украйна

Според него идеята да се подкрепят зърнопроизводителите със забраната за внос ще бъде за сметка на българските потребители.

„Отделно земеделските стопани ще получат допълнителни субсидии, а цялата сметка ще я плащаме данъкоплатците“, допълни той.

„Само свободната конкуренция може да регулира цените на пшеницата и слънчогледа, които се търгуват на международните борси“, обясни Пейо Майорски.

„При забраната за внос веднага ще се покачат стойностите им на вътрешния пазар,

което ще се отрази и ще доведе до поскъпването на брашното и след това по веригата на хляба, олиото, млякото, млечните и месни продукти, защото животновъдите ще бъдат принудени да купуват по-скъпи фуражи“, каза Майорски.

България спира временно вноса на храни от Украйна, транзитните коридори остават

„След това ще дойде искане и от животновъдите за нови помощи и субсидии.

Ударът ще бъде нанесен изцяло върху преработвателите и бизнеса, които ще пострадат и ще се наложи да затварят производства и освобождават работници. Те ще загубят пазари и износ, а от там ще има последствия за цялата икономика и покачване на безработицата. Вината този път няма да бъде на търговците, прекупвачите и спекулантите, а на служебното правителство, което прави картел на пазара заедно със зърнопроизводителите“, се посочва още в позицията на АЗП.

Източник: vesti.bg