Шолц: Това ще увеличи натиска върху Русия

2

Г ерманският канцлер Олаф Шолц призова за още международни преговори за намиране на изход от войната в Украйна, но не пое ангажимент за предоставяне на още военна подкрепа на Киев, предаде ДПА.

Германия достави още две системи „Пейтриът“ на Украйна

Преговорите за Украйна от миналата седмица, домакин на които бе Саудитска Арабия, бяха „много важни“, но „бяха, за съжаление, само началото“, каза Шолц в ежегодното си лятно интервю за германската телевизия Цет Де Еф, излъчено в неделя.

Канцлерът оцени като особено важно участието на Китай.

Германия може би готви да даде ракети с голям обсег на Киев

Китай, който вероятно е най-големият международен партньор на Русия, пропусна предишната международна среща, която се състоя през юни в Копенхаген.

„Ето защо има смисъл да се продължат преговорите. Защото те увеличават по-конкретно натиска върху Русия да осъзнае, че е тръгнала по грешен път и трябва да изтегли войските си, да улесни постигането на мир“, заяви Шолц.

Германия подготвя още танкове „Леопард 1“ за Украйна

В интервюто Шолц бе попитан дали Берлин ще се съгласи да снабди Киев с крилати ракети „Таурус“, за да се отбранява срещу Русия. Но Шолц, по типичния за него начин, не пое такъв ангажимент.

Той отговори, че както в миналото, правителството му ще разгледа всяко отделно искане и ще прецени кое е възможно, кое има смисъл и какъв ще е приносът на Германия.

Източник: vesti.bg