Шолц: Бунтът на „Вагнер“ отслаби Путин

24

Г ерманският канцлер Олаф Шолц заяви, че неуспешният метеж в Русия през изминалия уикенд е отслабил президента Владимир Путин, но че последиците за неговата инвазия в Украйна остават неясни, предаде Ройтерс.

Путин след бунта: Ще ги разследваме за 2 млрд. долара

В обширно едночасово интервю за телевизионния канал А Ер Де Шолц повтори думите на президента на САЩ Джо Байдън, че бунтът на наемниците от групировката „Вагнер“ е бил част от вътрешните руски борби за власт и Западът не е участвал в тях.

Кремъл: Не знаем къде е Пригожин

„Смятам, че той е отслабен, тъй като това показва, че автократичните структури на властта имат пукнатини и той не е толкова здраво стъпил на седлото, както винаги твърди“, каза Шолц.

Запитан за влиянието на бунта върху войната в Украйна, германският канцлер заяви, че предварително условие за успешни мирни преговори е Русия да приеме, че трябва да изтегли войските си от страната.

„Дали това е станало по-лесно или по-трудно заради тези събития, не е съвсем ясно“, каза той в интервюто.

Русия прекрати разследването срещу „Вагнер“

Шолц подчерта, че не иска да спекулира за това колко дълго Путин вероятно ще остане на поста си, като заяви, че целта на Запада в подкрепата за Украйна е да ѝ помогне да се защити, а не да доведе до смяна на режима.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *