Шокиращи подробности за бомбения атентат в Анкара

13

К юрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична група от Турция и нейните западни съюзници, пое отговорност за самоубийствения атентат в турската столица Анкара в неделя, при който бяха ранени двама души.

„Жертвена акция беше извършена срещу турското вътрешно министерство от екип от нашата Безсмъртна бригада“, каза ПКК пред информационната агенция ANF, която е близка до кюрдското движение. На нея се позова телевизия A Haber, която също разпространи новината.

Турското министерство на вътрешните работи съобщи, че един от извършителите на терористичния акт в Анкара е член на забранената в републиката Кюрдска работническа партия (ПКК).

„В хода на проведеното разследване беше установена самоличността на един от терористите. Той е бил член на сепаратистката терористична групировка ПКК. Работата по установяване на самоличността на втория терорист продължава“, се казва в изявление на министерството.

Вътрешното министерство съобщи, че на мястото на нападението са открити „9,7 кг. експлозиви С-4, три ръчни гранати, един гранатомет, пистолет със заглушител „Глок“ и два щурмови пистолета.

По-рано днес близо до парламента на Турция в Анкара бе извършена „терористична атака“, при която двама полицаи бяха ранени, съобщи Вътрешното министерство на Турция. От там казаха, че двама нападатели са пристигнали в търговско превозно средство около 9:30 сутринта турско време „пред входната врата на Главна дирекция за сигурност на нашето Министерство на вътрешните работи и са извършили бомбена атака“.

Силна експлозия и изстрели: Терористичен акт в центъра на Анкара (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Единият от терористите се самовзриви, а другият беше неутрализиран“, добави министерството в социалните медии, като каза, че двама служители са получили „леки наранявания“.

Както съобщава телевизионният канал TRT, терористите са се приближили до входа на сградата на министерството, един от тях задействал взривовете върху себе си. Охраната на ведомството е открила огън по нападателите. Последвала кратка престрелка, в резултат на която вторият терорист е неутрализиран.

Телевизионният канал NTV съобщи за стрелба в отцепения район, където е имало екипи за спешна помощ. Всички пътища в радиус от минимум 500 метра от сградата на МВР са бил блокирани. В района са работили сапьори и полицейски специалисти. Били са разположени полицейски бронирани машини с картечни кули, чиито дула обаче са били покрити с капаци. Също така в района на инцидента са били разположени екипи на полицията с пластмасови щитове за борба срещу безредиците. Нямало е обаче тълпа и опасност от пробиване на кордона. Генералната прокуратура на Анкара е започнала разследване на експлозията.

Телевизионният канал A Haber показа кадри на обект, подобен на гранатомет, който лежи в района на взрива. Турските медии също обсъждат снимката с гранатомета: очевидно той е бил използван по време на битката след терористичната атака. Отбелязва се, че терористът е открил огън по полицията с дългоцевно оръжие.

В района се намират няколко други министерства и турския парламент, чиято нова сесия бе открита по-късно въпреки терористичната атака с обръщение на президента Реджеп Ердоган.

Сапьори са обезвредили няколко подозрителни кутии близо до сградата на турското министерство на вътрешните работи. Телевизионният канал A Haber показа на живо работата на сапьори, които проверяват автомобила, използван от терористите. Експерти са извадили няколко съмнителни кутии от кола със счупени стъкла и са извършили контролиран взрив, елиминирайки заплахата.

„Сигналите се заглушават в района, за да се елиминира възможността за дистанционна детонация“, отбелязва каналът.

Екстремистите, които направиха опита за терористична атака в турската столица Анкара, са пристигнали там с кола, която са откраднали в провинция Кайсери, убивайки собственика ѝ, твърди вестник „Сабах“.

„Двамата екстремисти, които атакуваха сградата на турското министерство на вътрешните работи, откраднаха бял миниван в Кайсери. Собственикът на колата, ветеринарен лекар от село Девели Микаил Бозлоган, беше прострелян в главата от екстремистите, а тялото му беше открито от жители на селото на празен терен“, пише изданието.

Ердоган: Терористите никога няма да постигнат целите си

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви няколко часа след атаката, че „терористите“ никога няма да постигнат целите си.

„Злодеите, които застрашават мира и сигурността на гражданите, не са постигнали целите си и никога няма да ги постигнат“, каза той.

Източник: vesti.bg