Шефът на „Вагнер“ разкри защо руските сили се бавят

6

С обственикът на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ Евгений Пригожин прогнозира, че град Бахмут, който стана епицентър на боевете в Източна Украйна, ще бъде превзет не по-рано от „март или април“, и изрази мнение, че бавните темпове, с които напредват руските сили, се дължат на „чудовищната военна бюрокрация“, предаде Франс прес.

„Мисля, че ще стане през март или април. За да превземете Бахмут, трябва да прекъснете всички снабдителни маршрути“, казва Пригожин на видеозапис, който публикува тази нощ в своя канал в „Телеграм“.

Става ли „неудобен“ един от най-влиятелните хора в Русия

„Мисля, че щяхме да превземем Бахмут, ако не беше тази чудовищна военна бюрокрация и ако те не ни поставяха препятствия всеки ден“, отбелязва шефът на „Вагнер“ на друг клип.

По думите му фактът, че неговата компания вече не може да вербува затворници да заминават на фронта в замяна на амнистия, я „обезкървява“.

„В един момент ще падне броят на подразделенията, а оттам – и обемът на задачите, които искаме да изпълняваме, предупреди той.

ЧВК „Вагнер“ води офанзивата срещу Бахмут от месеци с цената на много тежки загуби. 

Групата вербува голям брой затворници, за да отидат да се бият в Украйна. Пригожин обяви на 9 февруари, че е сложен край на тази практика.

Русия обяви пробив в украинската отбрана в Луганска област

Иначе дискретен, собственикът на „Вагнер“ дълго време беше невидим съюзник на Кремъл, чието „черна работа“ вършеше, отбелязва АФП. В последно време обаче Пригожин излезе на преден план, като вече не крие, че има разногласия с руското държавно ръководство и военно командване.

След години на отричане бизнесменът призна публично, че е основател на „Вагнер“, чиито паравоенни формирования присъстват в Близкия изток и Африка, че е въвлечен в руска намеса в избори в САЩ и е създал „ферма за тролове“ за провеждане на пропагандни и дезинформационни кампании в интернет.

Източник: vesti.bg