Шествие правата на жените на 8 март в София

6

Н а 8 март – Деня на жената, стотици жени се събраха пред пилоните на НДК, за да изразят категорична позиция, че нежния пол заслужава уважение, но и освен това равнопоставеност, както и адекватно поведение от своята половинка, предаде БГНЕС.

Доротея Стефанова, организатор на шествието посочи, че то се провежда за седма поредна година и се провежда под надслов “Нито една повече”.

“Искаме да насочим внимание към нарастващото насилие над жени, което беше пренебрегнато тази година, когато НС през януари реши да не приеме промените в Закона за защита от домашното насилие.”, посочи тя. Стефанова подчерта, че те ще настояват измененията в закона да бъдат приети от следващото Народно събрание.

Тя допълни, че искат да насочат вниманието и към неравнопоставеността между мъжете и жените. По думите ѝ проблемът е всеобхватен.

Според нея тази година има повече участници в шествието спрямо миналата година.

Шествие правата на жените на 8 март в София

Протестиращите скандираха: “Няма да търпим и няма да мълчим”, “Нито една повече” и държаха плакати, на които пише: “Нито една повече”, “Жени. Живот.Свобода”.

Мануела Попова, участник в шествието отбеляза, че се включва в шествието още от самото начало.

“Празникът за много хора е и протест. То е едно напомняне, че все още много жени са с несправедливо отношение както на работа, така и в обществения живот и у дома.

“Искаме да покажем, че заслужаваме равенство и отношение. Искаме да покажем, че жените не са по-малко хора, заслужават уважение, жените не трябва да умират от ръцете на партньорите си”, категорична бе тя.

Шествието тръгна от НДК и се насочи към бул. “Витоша” и спря пред Съдебната палата, където стотици скандираха: “Няма да търпим и няма да мълчим.”, както и: “Не на насилието, всеки има права”.

Шествието се проведе под засилено полицейско присъствие.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *