Швейцария ще отпусне 1,75 млрд. долара за Украйна

2

Ш вейцария планира да отпусне 1,75 млрд. долара за усилията за възстановяване на Украйна в периода 2025-2028 г. в рамките на стратегия за международно сътрудничество, съобщава БГНЕС.

Президентът на Швейцария Виола Амерд обяви това по повод посещението на украинския ѝ колега Володимир Зеленски в столицата на страната Берн.

Въпреки че отказва да предостави на Киев военна помощ поради дългосрочната си политика на неутралитет, Швейцария все пак оказва икономическа, хуманитарна и политическа подкрепа на обсадената страна.

Зеленски се отправя към Давос, за да върне Украйна в светлината на прожекторите

Според Амерд двамата със Зеленски са обсъдили и хуманитарното разминиране в Украйна, както и продоволствената сигурност, свързана с руските заплахи за корабоплаването в Черно море.

Помощта за възстановяване не беше единствената нова помощ, представена от Швейцария. Украинският президент съобщи, че Амерд се е съгласила да започне подготовката на Глобалната среща на върха за мир и да бъде домакин на събитието.

Двамата лидери обсъдиха и „нова дългосрочна програма за подкрепа“ на Украйна, каза украинският държавен глава.

Започва годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Преди разговорите си с Амерд Зеленски се срещна и с Ерик Нусбаумер, ръководител на долната камара на швейцарския парламент, и с Ева Херцог, ръководител на горната камара, както и с лидери на парламентарни партии и групи.

Зеленски трябва да посети Давос, за да присъства на Световния икономически форум – ежегодно събитие, на което се събират световните политически, бизнес и граждански лидери.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *