Швейцария ще изпрати на Украйна… трамваи

9

Ш вейцария като неутрална страна няма да изпраща оръжия на Украйна, но нейното правителство обяви, че десетки трамваи от Берн и Цюрих ще бъдат изпратени в разкъсваната от война страна, предаде АФП.

Единадесет трамвая ще бъдат изпратени в големия западноукраински град Лвов, чието население е нараснало заради бежанци, бягащи от бойните действия на юг и изток.

Швейцария гласува против износа на оръжия за Украйна

Централният град Виница също ще получи трамваи, които са в „перфектно работно състояние“.

„Превозните средства са в добро състояние и ще могат да се движат още 10-12 години в Украйна“, посочват швейцарските власти, като добавят, че първите машини ще бъдат доставени през третото тримесечие на тази година.

Швейцария нанесе удар на Русия с цена милиарди долари

„Много хора намериха убежище в Лвов след руската офанзива и много предприятия също бяха преместени там, изправяйки града пред значителен ръст на населението“, поясняват местните украински власти: „Пътният трафик съответно се увеличи, поради което допълнителните трамваи са много добре дошли.“

Швейцария покрива разходите за доставката на трамваите до Лвов и за обучението на работници за поддръжката им, както и за изграждането на нова трамвайна линия до болница в града.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *