Шапката на Майкъл Джексън от танца „лунна походка“ ще бъде продадена на търг

0

Т очно преди да изпълни за първи път прочутия си танц „лунна походка“, Майкъл Джексън хвърля шапката си встрани от сцената. Четири десетилетия по-късно тя е предложена на търг в Париж.

Продажбата в хотел „Drouot“ в Париж ще се състои на 26 септември. Очаква се за черната федора да бъдат платени между 60 000 и 100 000 евро (64 000 и 107 000 долара), предава АФП.

Въпреки че тя е звездата сред около 200 предмета от рок сувенири, организаторът Артур Перо от галерия „Артпегес“ признава, че напоследък оценките на предметите на Джаксън са паднали поради „продажбата на фалшификати и обвиненията срещу него“.

Джексън отдавна е обвиняван в насилие над деца, което неговите наследници все още оспорват и което певецът отричаше до смъртта си през 2009 г. на 50-годишна възраст.

Кралят на попа сваля шапката, докато изпълнява хита си „Били Джийн“ по време на телевизионен концерт на „Motown“ през 1983 г., на върха на славата си. Няколко минути по-късно Джексън демонстрира това, което ще се превърне в негова запазена марка – лунната походка – на пръв поглед без усилие се плъзга назад, докато изглежда, че върви напред.

Мъж на име Адам Кели вдигна шапката на Джексън, „мислейки, че служителите на певеца ще дойдат да я вземат, но това не се случва“, казва Перо. Той я пази няколко години, но оттогава тя е минала през няколко частни колекционери по пътя си към Париж.

На търга се предлагат още китара, принадлежала на легендарния блусар Ти-Боун Уокър, която може да достигне до 150 000 евро; костюм, носен от Мартин Гор от „Depeche Mode“; и една от златните плочи на Мадона.

Парче от стената на затвореното миналата година парижко заведение „Bus Palladium“, подписано от множество рок звезди, сред които членове на „The Libertines“, „Air“ и „The Dandy Warhols“, се оценява на 5000-8000 евро.

„Лично аз се надявам тази стена да остане във Франция, тя е част от нашето наследство за всички любители на музиката и рока“, каза Перо.

Музикалните сувенири се превърнаха в голям бизнес.

Съорганизаторите от „Lemon Auction“ направиха фурор миналата година с продажбата на китара, разбита от Ноел Галахър в нощта, когато „Oasis“ се разпаднаха в Париж след кавга с брат му Лиъм. Инструментът беше продаден за 385 500 евро.

Този месец поредица от търгове за предмети, принадлежали на Фреди Меркюри – включително пианото, на което той композира „Бохемска рапсодия“ – донесоха общо 46,5 млн. евро на „Sotheby’s“, привличайки участници от 76 държави.

По темата

Източник: vesti.bg