Четири силни взрива отекнаха в Одеса, обявиха въздушна тревога

3

В центъра Одеса в понеделник сутрин между 08:30 и 08:40 ч. прозвучаха четири силни взрива.

По предварителна информация на канала Новините в Южна Украйна в комуникационното приложение Telegram, са пуснати ракети „Оникс“. 

Шойгу с остри обвинения към Запада: Искате да разширите конфликта в Украйна

Въздушната тревога бе обявена в 08:30 ч., което бе съобщено на сайта на Одеския градски съвет и в „Телеграм“. „Населението незабавно трябва да се укрие в бомбоубежища. Най-близкото убежище можете да намерите на интерактивната карта „Бомбоубежища/Убежища“, предупреждават на сайта на кметството в Одеса.

В момента в Одеса се намира българска делегация, включваща генералния директор на БТА Кирил Вълчев, директора на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. Красимира Александрова, българския поет и писател Йордан Ефтимов. Те са на посещение в черноморския украински град в рамките на отбелязването на Деня на бесарабските българи, организирано от Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция в Одеса на 29 октомври.

Украйна нареди евакуация на децата край Купянск

Представена бе книгата на Йордан Ефтимов „Преди да измият кръвта“ с поезия, посветена на войната в Украйна. Същия ден бе открита изложбата от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – България  „ЕВРЕИТЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ –  документални свидетелства за живота на еврейската общност“  в Международния културен център „УНИОН“ в гр. Одеса, изграден от еврейската общност в града.

Руска ракетна атака в Харковска област е ранила осем души

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски райони.

Източник: vesti.bg