„Червено злато“: Коя е най-скъпата подправка в света

2

З наете ли, че на Земята има подправка, която е по-ценна от трюфелите, уасабито и дори от златото? Вероятно сте я виждали – нежни червени стръкчета, от които е необходимо минимално количество, за да въздейства върху вкуса на храната. Става дума за шафрана.

Той се добива от лилавите цветове на шафрановия крокус (Crocus sativus).

Преди да бъде годна за употреба, подправката има яркооранжев цвят, а когато цветето бъде опрашено, шафранът се превръща в най-ценната подправка в света.

Защо е шафранът е толкова скъп?

Отчасти, защото събирането на реколтата е истински кошмар.

Шафранът се събира от трите тичинки в центъра на всяко цвете, целият процес е изцяло ръчен. Това означава, че един килограм шафран може да представлява до 75 000 цвята. Като се прибави и фактът, че растението цъфти само в някои части на света през няколко кратки периоди от годината, работата става още по-сложна.

Веднъж набрани, те са изключително крехки и трябва да се обработват внимателно, което прави процеса на отглеждане още по-сложен и скъп. След това тичинките се превръщат в познатата форма на изсушен шафран, като се разстилат върху тави и се сушат бавно на дървени въглища. Това отново увеличава разходите, тъй като процесът отнема много време.

Пазарната цена на истинския шафран е между 2 000 и 10 000 долара за килограм, така че може би не е изненадващо, че съществуват няколко фалшиви алтернативи.

В миналото за шафран се е представяло всичко – от боядисана царевична коприна до цветя от шафран, влакна от цвекло и стари червени парчета хартия, докато смленият шафран често се смесва с куркума или червен пипер – което само по себе си е интересна подправка.

Ключът към автентичния и висококачествен шафран е в аромата му, което означава, че по време на производствения процес се спазват високи стандарти, а некачествени продукти не попаднат в крайната подправка. Този аромат също не се поддържа лесно, така че шафранът има кратък срок на годност и трябва да се съхранява правилно.

И така, струва ли си?

В края на всичко това най-скъпата подправка в света се оказва един доста гъвкав и впечатляващ растителен продукт. Той е използван в кулинарията заради леко сладкия си вкус, който придава на храната специфичен аромат. Освен това може да подобри външния вид на храната, като я оцвети в златисто, и е нещо, което ще видите в оризови ястия и в някои десерти.

Най ценната и скъпа подправка в света

По темата

Източник: vesti.bg