Червеният кръст е в контакт с „Хамас“, за да постигне освобождаването на заложници

1

М еждународният комитет на Червения кръст е в контакт с „Хамас“ и израелските власти, за да постигне освобождаването на заложници, взети време на атаката на ислямисткото движение в събота, предаде Франс прес, като се позова на изявление на Комитета.

МКЧК призовава двете страни да намалят страданията на цивилните. „В качеството си на неутрален посредник ние сме готови да извършим хуманитарни визити, да улесним комуникацията между заложниците и членовете на техните семейства и да улесним всяко евентуално освобождаване“, подчертава в изявлението Фабрицио Карбони, регионален директор на МКЧК за Близкия изток.

Кризисното правителство на Израел се зарече да изтрие „Хамас“ от лицето на земята

Взимането на заложници е забранено от международното хуманитарно право и всеки задържан като заложник трябва незабавно да бъде освободен, припомня Карбони.

Десетки израелци и чужденци, военни, цивилни, деца и жени, са в ръцете на „Хамас“ в ивицата Газа след неговата офанзива в Израел през уикенда. Израелските власти говорят за 150 заложници, а десетки хора все още се водят за изчезнали, докато тела на жертвите на атаката са в процес на идентификация.

МКЧК изрази безпокойство и за съдбата на цивилните в ивицата Газа, бомбардирана от израелските сили в отговор на атаката на „Хамас“.

Същевременно „Хамас“ заяви, че е освободил заложници, предаде Франс прес. В изявление на „Хамас“ се говори за освободена съпруга на израелски заселник и двете им деца.

Видео, разпространено от телевизия „Ал Акса“, която е на „Хамас“, показва жената заедно с двете деца и трима въоръжени мъже да се отдалечават от зона с ограда с бодлива тел, което навежда на мисълта, че става дума за оградата по границата на ивицата Газа с Израел. Никакво военно присъствие не се вижда на тези кадри. Израелската държавна телевизия твърди, че тези кадри показват, че някои хора изобщо не са били отвеждани в ивицата Газа.

Според местни медии освободената жена е Авитал Аладжем, жителка на кибуца Холит, която е била отведена от въоръжени мъже от „Хамас“ с двете деца на нейна съседка в съседна на кибуца зона, до границата на Израел с ивицата Газа.  В редица интервюта Авитал Аладжем разказва, че похитителите й са я пуснали на свобода с децата при разделителната ограда.

По темата

Източник: vesti.bg