Чакали се появиха в Морската градина в Бургас (СНИМКИ)

Чакали се появиха в Морската градина в Бургас. Дивите животни са забелязани от случайни минувачи в късните часове, а снимки бяха разпространени в социалните мрежи.

„В 12:00 часа вечерта, понеже аз спортувам малко по-късничко, тогава имам свободно време, идвах с колелото и бях с челник, минах от тук и чакала ми пресече пътя. Понеже много често виждам чакали в гората и го познах. Спрях колелото и тръгнах да го гоня в храстите и успях да го снимам. Той избяга на някъде. Забелязал съм, че по пътя към Сарафово има десетки чакали, те се чуват и да вият, но за първи път ги засичам в Морската градина. БНТ: Това притеснява ли ви? – Абсолютно не, те са много плашливи, не съм чувал чакал да е нападнал човек – нито в гората, нито в градска среда“ – това разказа пред екипа ни Георги Каридов от Бургас.

Причината за появата на чакали в Морската градина е много добрият хабитат за развитието им.

„Чакалът е инвазивен вид. До преди 100-на година е бил забелязван много рядко – само в най-южните части на черноморското крайбрежие. През последните години популацията нарасна страшно много, включително навлезе и в Централна Европа. През 2011 г. беше забелязан и във Виенската гора, в Австрия, в Унгария го има, в Румъния в достатъчно голямо количество. България е държавата в Югоизточна Европа с най-голяма популация на чакал“, обясни Невен Каравасилев, ръководител на ловно-рибарското сдружение „Лебед“ – Бургас.

снимки: Георги Каридов

Според него, чакали се забелязват в Морската градина от около 3-4 години, но по-специално към крайните квартали на града, към солниците и Атанасовското езеро. Хората трябва да бъдат спокойни, тъй като чакалите не нападат човек.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg