Христо Грозев: Африка роди конфликта между Пригожин и руското МО

5

К аналите на „Вагнер“ в Telegram потвърждават смъртта на Пригожин „в резултат на действия на предатели на Русия“. Хм… може би не трябваше да казвам „Или Пригожин ще бъде убит, или ще има втори преврат“. Това заяви разследващият журналист Христо Грозев в коментар в социалните мрежи за смъртта на Евгений Пригожин, лидер на ЧВК „Вагнер“.

„В следващия епизод: Официалното разследване на Следственият комитет на Русия ще „открие“, че украинското Главно управление на разузнаването (ГУР) е поставило бомба, маскирана като подарък. Путин ще присъства на държавното погребение на „героя Пригожин“ (Шегувам се. Путин няма да посмее да присъства), написа Грозев.

Москва е потвърдила смъртта на Евгений Пригожин

По думите му в публикувания вече списък на загиналите пътници се отличава още едно име – Валерий Чекалов.

„Страховит шеф на охраната на Пригожин, който наред с другите си задължения през годините е наблюдавал, тормозил и нападал журналисти, дръзнали да разследват шефа му“, подчерта Грозев.

По-рано журналистът заяви, че след окончателното разпадане на отношенията с „Вагнер“ през юни тази година Министерството на отбраната и Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия се опитват да вербуват колкото се може повече от най-добрите командири и наемници на „Вагнер“ в частните военни компании като „Редут“ и „Звезда“, но много от бойците не са се отзовали.

Самолетът на Евгений Пригожин се разби в Русия

Съобщава се обаче, че вместо да вербува наемници за сражения в Украйна, контролираният от ГРУ „Редут“ сега наема служители предимно за задгранични/африкански мисии. Свързаните с „Вагнер“ канали обвиняват МО, че се опитва да отклони ресурси, за да замени Пригожин на доходоносните пазари“, коментира Грозев.

„Така че основният конфликт между Пригожин и МО изглежда е свързан най-вече с бъдещето на „кураторството“ на африканските/близкоизточните държави клиенти (и пазарите на ресурси), а не с това как да се спечели войната в Украйна“, добави той, отбелязвайки, че лидерът на „Вагнер“ не е доволен от стечението на обстоятелствата.

Бойци от „Вагнер“ заплашват с нов марш към Москва

В началото на месец август българския разследващ журналист в „Белингкат“, пребиваващ в САЩ, заяви, че „след шест месеца Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат“.

„През януари миналата година казах, че Пригожин ще се обърне срещу Путин в рамките на шест месеца – и това просто се вмести в моите срокове. Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин предател, всички знаят какво правят с предателите. След шест месеца Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат“, предположи тогава Грозев в интервю за „Файненшъл Таймс“.

САЩ: Смъртта на Пригожин не би била изненада

Грозев е подозирал, че опитът за преврат на „Вагнер“ на 23 юни предстои в нощта преди това, защото е имало експлозия на телефонния трафик между висшите военни в Русия – съкровищница от данни, които „Белингкат“ понякога получава срещу заплащане. 

Източник: vesti.bg