Храмовете в страната посрещнаха вестта за Христовото Възкресение

Стотици благоевградчани и гости на града изпълниха двора на храм „Въведение Богородично“, за да вземат частица от Благодатния огън.

Точно в полунощ хората посрещнаха Великден и се поздравиха с Христос Воскресе. Вярващите, със свещ в ръка, обиколиха църквата три пъти, както повелява традицията.

В Русе Благодатният огън по традиция беше донесен от Гюргево. Русенският митрополит Наум избра да води Възкресната служба в църквата „Света Петка“, което се случва за първи път от близо 80 г. Храмът, който е изграден до някогашната порта на Русе като умалено копие на златната църква във Велики Преслав, наскоро беше реконструиран и укрепен с евросредства и с помощ от държавата.

СНИМКИ: Андрей Кючуков

Малко преди полунощ благодатният огън стигна и до Бургас. Хиляди се събраха пред най-големия храм по южното Черноморие „Св. св. Кирил и Методий“, за да посрещнат Великден. Бургаското православно духовенство отслужи пасхалната служба.

Във Велико Търново посрещнаха Възкресение под открито небе на историческата крепост Царевец. Стотици жители и гости на старата столица се изкачиха на царския хълм, за да чуят пасхалното богослужение под звездите и пред портите на Патриаршеския храм. Точно в полунощ беше изнесен и благодатният огън. А по традиция факелно шествие измина пътя от Царевец до катедралния храм на града.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *