Хормоните на щастието: Ето какво е влиянието им върху нас

0

Щ астието е едно от най-желаните състояния при човека. Когато се чувстваме щастливи, ние сме пълноценни, енергични и мотивирани. Но какво точно предизвиква това щастливо чувство? В голяма степен, хормоните на щастието играят важна роля за нашето благополучие. Да разгледаме някои от най-значимите хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи и развълнувани.

Източник: iStock/Getty Images
  • Ендорфините – хормоните на безграничната енергия

Най-известният хормон на щастието е, без съмнение, ендорфинът. Той е натурален аналгетик, който се освобождава от мозъка и има сходно действие с морфина. Ендорфините се отделят при физическо упражнение, смях, изпитване на сексуално удоволствие и консумация на любима храна. Повишеното количество ендорфини в организма ни допринася за намаляване на болката, подобряване на настроението и повишаване на чувството за щастие. Тези хормони са основната причина спортистите да издържат на болка по време на тежки състезания.

  • Серотонинът – хормонът на настроението

Серотонинът е хормон, който регулира настроението и контролира нашите емоции. Той има влияние върху нашите сън, апетит и памет. Когато нивата на серотонин са високи, ние се чувстваме щастливи, спокойни и уравновесени. За да поддържаме оптимални нива на серотонин, можем да се възползваме от слънчевата светлина, физическа активност, консумация на храна богата на триптофан (протеин, който се съдържа в плодове, зърнени храни и млечни продукти) и практикуване на медитация.

  • Допаминът – хормонът на удоволствието и мотивацията

Допаминът е хормонът, който контролира нашите системи за “възнаграждение“ и е свързан с удовлетворението и мотивацията. Той се освобождава при постижения и успехи и създава чувство на удовлетворение и радост. Високите нива на допамин ни карат да се чувстваме енергични и развълнувани. За да стимулираме производството на допамин, можем да се занимаваме с нови и интересни дейности, да си поставяме цели и да се радваме на постиженията си.

Източник: iStock/Getty Images
  • Окситоцинът – хормонът на привързаността и любовта

Окситоцинът е хормон, който се свързва с връзките, привързаността и любовта. Той се освобождава по време на физически контакт, като прегръдки, целувки и секс, и подпомага формирането на емоционални връзки. Окситоцинът също така има успокояващ ефект и намалява нивата на стрес. За да увеличим нивата на окситоцин, можем да инвестираме време в близките ни отношения, да изразяваме своята благодарност и да се занимаваме с дейности, които насърчават сътрудничество и солидарност.

Трикове за истинско и трайно щастие

Хормоните на щастието са сложна мрежа от взаимодействия, които определят нашето емоционално състояние. Въпреки че те не са единствените фактори за това да изпитваме щастие, разбирането и контролирането им могат да ни помогнат да имаме по-щастлив и задоволяващ живот. Помислете за това как можете да интегрирате тези знания в ежедневието си и вижте как могат да променят цялостно начина, по който се чувствате и това как възприемате света около себе си. Заслужава си да се стремим към хормонален баланс и да се грижим за своето благополучие.

Почувствайте щастието вътре в себе си!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Още от автора:

Време само за себе си: Ето как да го използваме правилно

От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново

Мъжката енергия: Ето как да я развиете, за да постигнете целите си

Шест знака, че отхвърляш женската си енергия

Трикове, с които да накараме малко дете да се храни

Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого

Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има

Казвам го, защото те обичам: Негативните коментари, които ни наранява

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *