Хинков: Карантинните мерки при COVID-19 ще бъдат други

0

И ма голям интерес към ваксинациите срещу COVID-19, каза пред БНТ министърът на здравеопазването Христо Хинков.

„Специалистите казват, че сега протича леко, не дава усложнения, няма смъртност, хоспитализациите не са увеличени, обясни той за заболеваемостта от новия вариант на вируса. До този момент 18 800 души са се ваксинирали, разширяваме възможностите за ваксинация. Към това включваме и ваксинациите срещу грип“, посочи той.

Посочиха 11-те симптома на COVID-19, характерни за щама Pirola

Министър Хинков обясни, че премахвайки COVID-19 от Закона за здравето, това автоматично означава, че и карантинните мерки ще бъдат други. „В Закона за здравето COVID-19 е включен като особено опасна инфекция, но ще го махнем оттам с всичките последици, защото когато е включен в закона, това предполага определени действия – карантина и т.н.“, отбеляза той. 

Министърът на здравеопазването коментира и темата за липсата на някои лекарства. Като причини той посочи търговски взаимоотношения, производствени липси или пазарни условия, ниски цени на внос на лекарства, които след това представляват интерес за реекспорт. „Проблемът е комплексен, назначил съм среща на експерти, с които да намерим общи решения. В момента, това, което направихме, е първо да има 100% задоволеност от лекарства и тогава да се изнасят“, каза още Христо Хинков. 

Голямото завръщане на COVID-19: Всичко, което трябва да знаем за Pirola

Той съобщи още, че проектът за медицински хеликоптери за спешна помощ върви по план и няма забавяне. Обучени са 110 човека – екипи, които ще бъдат на дежурства, на местата, където домуват хеликоптерите, ще има възможност да се започне с един хеликоптер, който ще бъде като пилотен за спешната въздушна помощ.

Коронавирус кризата: Колко важен опит почерпихме

„Другата седмица събираме екипи и от наземната спешна помощ и диспечери, които ще бъдат локализирани в Центъра на хигиена“, каза още министърът на здравеопазването.

Той отбеляза, че е поставил срок до Нова година да се даде конкретна дата за първа копка на Националната педиатрична болница.

Източник: vesti.bg