Хинков: Детската смъртност у нас намалява, но все още е над средните нива в ЕС

3

Б ългария е на първо място в Европа по смъртност. Детската смъртност намалява, но все още е с 2-3% над средните нива в Европейския съюз. Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред участниците в VI-ия Национален конгрес на Българския лекарски съюз, който се провежда в София. 

Министърът добави, че от гледна точка на критериите за оценка на една здравна система, българската е в средните показатели. Според него в България има много повече болници, отколкото са ни нужни.

Защо толкова много деца в Бразилия умират от рак?​

Убеден съм, че областните болници са гръбнакът на здравеопазването, независимо, че частни болници предоставят добра и качествена услуга или няколко услуги, коментира проф. Хинков. Средно, акционерното участие на държавата във всички областни болници, е около 80%, посочи той. Министърът отбеляза, че рано или късно трябва да се вземе решение за приватизиране на държавни болници, които не могат да се оздравяват, както и да се преструктурират държавни болници, включително общински. По думите му обаче това е политическо решение и трябва да се вземе на ниво здравна комисия и парламент.

Източник: vesti.bg