Хиляди левове струва отстраняването на щети по влаковете заради вандалски прояви

Вандали хвърлят камъни по движещи се влакове. Поставят и гуми, и бордюри по железния път. А това може да изкара композициите извън релсите. За момента тези прояви по чудо се разминават без жертви и пострадали.

Илиян Тодоров е машинист от около 10 години. През септември 2020 г. пътува по линията София-Бургас. Неочаквано край Септември след разминаване с друг влак от последния вагон към челното стъкло на локомотива, който управлява Илиян, полита балон с вода.

„Нашата скорост беше около 80 километра в час. И другият влак горе-долу с толкова. Може да си представите с каква сила този предмет се удари в челното стъкло, което от своя страна се разпадна. И сериозно пострада колегата помощник-машинист. Извади късмет и окото му беше възстановено“, разказа Илиян Тодоров – машинист в БДЖ.

В друг случай заради бордюри по трасето влакът едва не излязъл от релсите.

„Извадихме късмет. Локомотивът със своя плуг успя да ги избута. При скорост от 100 километра в час в последния момент ги забелязваме. Задействахме екстремно спиране и се молим да не дерайлираме“, заяви Илиян Тодоров.

По релсите често се поставят камъни и гуми. Понякога препятствията повреждат подвижния състав. А това води до закъснение на влаковете. А около гарите Захарна фабрика и Връбница в София, както и край един от кварталите на Казанлък от началото на годината са регистрирани 23 атаки с камъни по движещи се влакове.

„Повечето лица, дори и да ги хванат – те са малолетни. Впоследствие ги пускат. В зависимост от скоростта на влака и силата на удара с камъка може да се случат и такива неща, които да застрашават живота и здравето на пътниците и локомотивните бригади“, каза Генчо Няголов – експерт в поделение за „Пътнически превози“ в БДЖ-София.

Смяната на едно счупено стъкло струва между 6000 и 10 000 лева, а времето за доставка на нови стъкла е голямо.

След доставката смяната на стъклото може да отнеме около 10 дни.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *