Хиляди израелци подкрепиха заселването в Газа

0

Х иляди израелци, сред които крайно десни министри и съюзници на министър-председателя Бенямин Нетаняху, се събраха в неделя в Йерусалим, за да призоват за възстановяване на еврейските селища в ивицата Газа.

В официалните си изявления Нетаняху отхвърля заселването на палестинската територия, където израелските сили се сражават с бойците на Хамас, но митингът показва, че някогашната маргинална позиция е набрала скорост в неговото твърдо дясно правителство.

Ключови преговори за мир в Газа започнаха в Париж

„Ако не искаме нов 7 октомври, трябва да… контролираме територията“, заяви министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, намеквайки за смъртоносната атака на Хамас, която предизвика войната, продължаваща вече четвърти месец.

Политикът заяви, че Израел трябва да „насърчи доброволната емиграция“ на палестинците от Газа, като повтори предишни забележки, които предизвикаха остри упреци от страна на близкия съюзник САЩ и международната общност като цяло.

Оратори на митинга, който се проведе в конгресен център в Йерусалим и на който присъстваха членове на партията на Нетаняху и няколко други министри, увещаваха премиера да превърне спорната им мечта в реалност.

Някои от тях се застъпиха за депортирането на палестинците от Газа и заявиха, че заселването е единственият начин да се гарантира сигурността на израелците.

„Споразуменията от Осло са мъртви, народът на Израел живее“, скандираше тълпата, визирайки знаковите израелско-палестински споразумения от 90-те години на миналия век, които дадоха на палестинците ограничено самоуправление.

Израел завзема ивицата Газа през 1967 г. по време на война, в която завзема и Западния бряг и Източен Йерусалим.

Над 400 000 израелци сега живеят в селища на окупирания Западен бряг, считани за незаконни според международното право, заедно с около три милиона палестинци.

През 2005 г. Израел едностранно изтегли войските и заселниците си от Газа.

В управляваната от Хамас територия живеят около 2,4 млн. палестинци, по-голямата част от които са разселени в резултат на жестоката въздушна, сухопътна и морска офанзива на Израел от 7 октомври насам.

По данни на здравното министерство на Газа израелската военна кампания е отнела живота на най-малко 26 422 души, повечето от които жени и деца.

Атаката от 7 октомври, която я предизвика, доведе до смъртта на около 1140 души в Израел, предимно цивилни, според преброяване на АФП, базирано на официални данни.

Палестинците се стремят към бъдеща независима държава на Западния бряг, в ивицата Газа и в анексирания от Израел Източен Йерусалим.

По-рано през януари Нетаняху заяви, че „няма да направи компромис с пълния израелски контрол върху сигурността на цялата територия на запад от река Йордан (Йордан) – и това е в противовес със създаването на независима спалестинска държава“.

Той обаче заяви, че израелското заселване на Газа „не е реалистична цел“.

Правителството на Нетаняху, най-религиозното и ултранационалистическо в 75-годишната история на Израел, дава приоритет на разширяването на селищата на Западния бряг, откакто встъпи в длъжност в края на 2022 г.

Все по-голям хор от коалиционните партньори на Нетаняху призовава за подновяване на израелското заселване на Газа, в разрез с решенията на администрацията на американския президент Джо Байдън.

В началото на януари Държавният департамент заяви: „Не мога да се съглася с това, което се случи: „Газа е палестинска земя и ще остане палестинска земя“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *