"Хамас" разкри при какво условие ще освободи заложници

0

„Хамас“ няма да започне преговори за по-нататъшна размяна на затворници и заложници без прекратяването на израелските военни действия в ивицата Газа, заяви палестинското ислямистко движение, цитирано от ДПА.

„Хамас“ потвърждава позицията си да не води никакви преговори за размяна на затворници, освен ако ционистката агресия срещу нашия народ не спре веднъж завинаги“, заяви групировката, като добави, че това послание е било предадено на всички участващи посредници.

Израел: Необходими са няколко месеца, за да бъде победен „Хамас“

То идва в момент, когато Катар заяви, че води преговори за посредничество между Израел и „Хамас“ за постигане на споразумение за нова хуманитарна пауза в боевете на територията на палестинския анклав. Съобщава се, че през последните дни високопоставени израелски и катарски представители са се срещнали в Норвегия, за да обсъдят освобождаването на останалите заложници, държани от „Хамас“, в замяна на палестински затворници, държани в израелски затвори.

„Хамас“: Преговарящите водят сериозни разговори за примирие в Газа

Нито една от страните обаче не е потвърдила официално тези твърдения.

Вчера израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че военният натиск върху „Хамас“ трябва да продължи, за да се гарантира победата и завръщането на всички отвлечени.

Нетаняху: Смъртта на заложниците в Газа разби сърцето ми, военният натиск е необходим

Миналия месец Израел и „Хамас“ постигнаха съгласие за хуманитарна пауза с посредничеството на Кайро и Доха, която продължи около седмица и спомогна за освобождаването на 105 заложници. В замяна Израел освободи 240 затворници. По израелски оценки още 112 заложници все още са в плен, припомня ДПА.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *