„Хамас“ е готова да освободи заложници, но при едно условие

31

В ъоръженото крило на „Хамас“ заяви, че е готово да освободи заложниците, които отвлече по време на ударната си атака на 7 октомври, ако Израел освободи всички палестинци, държани в неговите затвори, предаде АФП.

„Цената, която трябва да платим за големия брой вражески заложници в наши ръце, е да изпразним (израелските) затвори от всички палестински затворници“, каза говорителят на Бригадите „Езедин ал Касам“ Абу Обейда в изявление, излъчено от телевизия Ал Акса, управляваната от „Хамас“. 

Израел: Снощи земята в Газа се разтресе, навлязохме в нова фаза на войната

„Ако врагът иска да приключи този случай със задържани наведнъж, ние сме готови да го направим. Ако иска процес стъпка по стъпка, готови сме и на това“, добави Обейда.

Ръководителят на „Хамас“ в Газа Яхия Синуар каза, че е готов да договори „незабавно“ размяна на държаните от ислямистката групировка израелски заложници за „всички палестински затворници“, задържани в израелски затвори, предаде Франс прес.

„Готови сме незабавно да сключим сделка за освобождаване на всички (палестински) затворници в затворите на ционисткия враг в замяна на всички заложници в ръцете на съпротивата“, заявява Синуар в комюнике, публикувано от палестинската групировка, което е първото му изявление след началото на войната на 7 октомври.

Газа изстреля ракети към израелски градове в близост до границата

По-рано руските информационни агенции съобщиха, че „Хамас“ се опитва да открие 8 руско-израелски двойни граждани, които бяха взети за заложници по време на нападението на палестинската въоръжена групировка срещу Израел, за да ги освободи по искане на Москва, предаде АФП.

Русия поддържа добри отношения с „Хамас“, която не смята за терористична група, и започна дипломатически усилия да се опита да освободи заложници, задържани в Газа.

„От руска страна, чрез външното министерство, получихме списък с граждани, които имат двойно гражданство“, каза високопоставеният представител на групировката Муса Абу Марзук, цитиран от агенция РИА Новости.

Израел навлезе в северната част на ивицата Газа

„Търсим тези хора… Трудно е, но търсим. И когато ги намерим, ще ги пуснем. Ние сме много внимателни към този списък и ще го обработим внимателно, защото считаме Русия за най-близък приятел. Относно мирните граждани, които бяха отведени и които сега са в Газа, ние се отнасяме към тях като към гости“, каза той.

Израел заяви, че повече от 200 души са били взети за заложници от „Хамас“ по време на масираната атака срещу Израел по-рано този месец.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *