„Хамас“ е готова да освободи заложници в замяна на 5-дневно примирие с Израел в Газа

1

В ъоръженото крило на „Хамас“ е казало, че е готово да освободи заложници в замяна на 5-дневно примирие с Израел в ивицата Газа, предадоха Франс прес и Ройтерс. Въоръженото крило е съобщило това на катарски посредници.

Израел ликвидира командир на „Хамас“, държал като заложници 1000 жители на Газа

„Миналата седмица имаше усилия от страна на нашите катарски братя за освобождаването на взети в плен жени и деца в замяна на освобождаването на 200 палестински деца и на 75 палестински жени, държани от врага“, заяви Абу Убайди, говорител на въоръженото крило на „Хамас“ –  „Бригадите Изедин ал Касам“, в аудиозапис, качен в канала на палестинската група в Telegram.

Ройтерс съобщава, че първо е ставало дума за освобождаване на 70 заложници в замяна на палестинските жени и деца. Говорителят на „Бригадите Изедин ал Касам“ добави, че „Израел поискал да бъдат освободени 100 заложници, държани от „Хамас“ и ние информирахме посредниците, че можем да освободим заложниците, ако получим 5-дневно примирие“, предаде Франс прес

Израел остава непреклонен: Примирие в Газа няма да има, докато не бъдат освободени заложниците

„Примирието трябваше да включва пълно прекратяване на огъня и допускане на хуманитарна помощ навсякъде в ивицата Газа“, допълни той и обвини Израел, че протака въпроса и избягва договарянето на сделката за прекратяване на огъня, отбелязва Ройтерс и Франс прес.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху спомена в интервю за Ен Би Си възможността за споразумение за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“ в ивицата Газа, посочват агенциите. 

Нетаняху: Можe да има сделка за освобождаване на заложници

Израелската армия смята, че около 240 души са държани за заложници в палестинската територия, където са били отведени от бойци на „Хамас“ при атаката срещу израелската територия, извършена на 7 октомври. В атаката загинаха 1200 души от израелска страна, а Израел обсади ивицата Газа и започна операция по въздух, суша и вода в отговор на действията на „Хамас“. В израелски удари по цели в Газа загинаха над 11 000 души, основно цивилни, според правителството на „Хамас“, което контролира палестинската територия. Израелски политици и военни представители не престават да повтарят, че няма да има прекратяване на огъня, без освобождаване на заложниците.

Източник: vesti.bg