ФСБ: Компоненти за бомби са пренасяни през България, маскирани като печки

5

Б ългарин е участвал пряко в подготовката на терористични атаки в Крим, това съобщиха от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ, цитиран от РИА Новости.

„Както установи контраразузнаването, украинските специални служби са внесли компоненти за бомби, маскирани като битови електрически печки, от България през Турция и Грузия.

В България пратката на стоките е координирана от гражданката на Украйна Марина Матущак, по-късно украинците Денис Смирнов и Владислав Сарафинчан ги предават на Петранов, който е с българско и украинско гражданство.

След като електрическите печки са били доставени на територията на Русия, те са транспортирани до местата на планираните терористични атаки от транспортните компании СДЕК и „Вововоз“, като в превоза са участвали руснаци, които имат търговски проекти с българската фирма на Матущак. Те не са знаели за опасното съдържание на товара.

Българин е арестуван за опит за убийство на губернатора на Крим

При обиски на членовете на престъпната група са открити пет готови за употреба самоделни взривни устройства, произведени във Великобритания, с общо тегло около шест килограма. ФСБ откри и военни електрически детонатори, радиоуправляеми задвижки за задействане на взривни устройства, тракери за наблюдение и комуникационно оборудване.

Иззетите експлозиви са идентични с тези, с които бяха взривени железопътните линии в Крим на 23 февруари.

Образувани са наказателни дела, заподозрените правят самопризнания, а разследването продължава. Всички задържани са арестувани от Киевския районен съд на Симферопол.

Прекъснат е и каналът за доставка на британски експлозиви и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия под прикритието на доставка на електрически печки, става ясно от публикуваната информация. 

Източник: vesti.bg