Фрагменти 92: Изкуственият интелект 2.0

0

У ви, само естественият е написал тази статия.

Само да питам: ами ако AI отдавна вече ни е превзел, и понеже е далеч по-умен от нас, и ни кара да мислим, че го управляваме ние, а не че Той управлява нашата действителност???

***
Замисляли ли сме за това, или всички сме слабоумни?

***

A???
***
Тва е само философско допускане, не конспиративно тип „те са ни превзели“. То се базира на философската зенонова апория, че докато смятаме Ахил за най-бързия, костенурката в абстрактен смисъл може да е и по-бърза.

***
Между другото, след колелото, абстрактното мислене е най-голямото социокултурно постижение на западната цивилизация.
***
Разбира се, вие и не подозирате за това, мисловни сладури.
***
Поради „ефекта на резонанса“, мащабна промяна на общественото мнение вече може да се постигне само бавно и постепенно, мина времето на революциите. Ефектът настъпва с известно закъснение, но също така не може да бъде лесно отстранен. Възможно е например недоволството срещу малцинствата или мигрантите да излезе извън контрол в Европа; твърде силните национални чувства могат да предизвикат дискриминация, екстремизъм и конфликти.
***
Може би още по-значим е фактът, че манипулативните методи променят начина, по който вземаме решенията си. Те пренебрегват иначе значимите културни и социални сигнали, поне временно. В обобщение, широкомащабното използване на манипулативни методи може да причини сериозни социални щети, включително брутализиране на поведението в цифровия свят. Кой трябва да носи отговорност за това?
***
Правителствата са Пилат, те си „измиват ръцете“ с прословутата свобода на словото.
***
Да предположим, че съществува свръхинтелигентна машина с божествени познания и свръхчовешки способности: бихме ли следвали нейните инструкции? Това изглежда възможно след 2030-та. Но ако го правим, чисто философски, тогава предупрежденията, изразени от Илон Мъск, Бил Гейтс, Стив Возняк, Стивън Хокинг и други, щяха да се сбъднат: компютрите щяха да поемат контрола над света. 
***
Трябва да сме наясно, че свръхинтелигентността също би могла да прави грешки (аз съм блестящият пример с 168  IQ); може да лъже (намигащо човече), да преследва егоистични интереси или да бъде манипулирана (също с извинение). Преди всичко тя не би могла да се сравнява с разпределения, колективен интелект на цялото население.
***
Идеята да се замени мисленето на всички граждани с компютърен клъстър би била абсурдна, защото това би намалило драстично разнообразието и качеството на постижимите решения. Вече е ясно, че проблемите на света не са намалели,  въпреки неотдавнашния поток от данни и използването на персонализирана информация – напротив!.
***
Световният културен баланс е крехък. Дългосрочните промени в климата могат да доведат до най-голямата загуба на видове от изчезването на динозаврите насам. Също така сме далеч от преодоляването на финансовата криза и нейното въздействие върху икономиката. Киберпрестъпленията се оценяват на 3 трилиона долара годишни загуби. Държавите и терористите се подготвят за кибервойна.
***
В един бързо променящ се свят, един свръхинтелект никога не може да взема съвършени решения: сложността на системата нараства по-бързо от обема на данните, които на свой ред нарастват по-бързо от възможностите за обработката им, а скоростта на трансфера на данни е ограничена в нашия 10-процентов ум. 
***
Това е толкова умно, че бих го повторил, помислете. Но помислете и да нещо друго, смирението, особено в Страстната седмица. А че на комундемите им дреме на шпагина за Страстната седмица – виждайли сме го многократно.
***
Hence, тва води до пренебрегване на местните методи за управление, които често превъзхождат централизираните подходи, особено в сложни системи, чието поведение е силно променливо, трудно предвидимо и не може да се оптимизира в реално време. Това вече важи и за контрола на трафика в градовете, но в още по-голяма степен за социалните и икономическите системи на нашия силно мрежов и глобализиран свят.
***
Освен това съществува опасност манипулирането на решенията от страна на мощни алгоритми да подкопае основата на „колективната интелигентност“, която може относително гъвкаво да се адаптира към предизвикателствата на нашия сложен свят. За да функционира колективната интелигентност, търсенето на информация и вземането на решения от отделните хора трябва да се осъществяват независимо. Ако обаче преценките и решенията ни се предопределят от алгоритми, това наистина води до промиване на мозъците на хората. 
***
Интелигентните същества се принизяват до обикновени получатели на команди и все повече автоматично реагират на стимули. 
***
С други думи: персонализираната информация.
***
И поне едно червено яйце. Ей така, без да сте непременно православни.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *