Фон дер Лайен: Стратегически провал за Кремъл

43

П редседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори днес пред годишната конференция на посланиците от ЕС в Брюксел, като в словото си засегна въпросите с войната в Украйна, събитията в Близкия изток и отношенията с Китай. Тя очерта някои условия, които биха довели до траен мир между Израел и палестинците, и настоя, че присъединяването на Украйна към ЕС е от европейски геостратегически интерес.

„В последната година светът се промени непредсказуемо и необратимо, страданието на невинни цивилни хора разтърсва всички, това се случва едновременно с огромните промени в природата и технологиите“, посочи Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен в Украйна: Вие сте европейци

Тя предложи да се преследват три цели – да продължи работата за справедлив и траен мир по формулата на украинския президент Володимир Зеленски; на Украйна да се осигурят военни способности за дългосрочна сигурност, за да може днес Русия да бъде спряна, а в бъдеще да бъде избегнато ново руско нападение; Украйна да се присъедини към ЕС, защото това е от европейски геостратегически интерес.

Близък изток

„Няма оправдание за действията на „Хамас“ от 7 октомври“, заяви Фон дер Лайен.

„Изправени сме пред моралното изискване да бъдем изцяло съпричастни с Израел, страната има правото на самозащита в рамките на международното законодателство“, добави тя.

Подкрепата за Израел е важна, както е важна и за цивилните в Газа, каза председателят на ЕК.

„Хамас“ очевидно използва заложници и цивилни като жив щит, това е истинско зло. Имаме отговорността да направим всичко възможно да бъдат защитени цивилните от „Хамас“, добави Фон дер Лайен. Тя настоя за възможно най-точно прицелени удари срещу палестинските терористи.

По нейните думи трябва на всяка цена да се предотврати регионален конфликт. Тя отбеляза, че решението е в две държави така, както бъде договорено. Според нея е необходимо и в района да бъдат разположени мироопазващи сили под егидата на ООН.

„Това предполага „Хамас“ да не управлява Газа, а да има единна палестинска държава с едно ръководство; не може израелските сили за сигурност да присъстват дългосрочно в Газа; Газа е съществена част от бъдещата държава на палестинците; не следва да се предприема насилствено изселване на палестинци от Газа; не трябва да има трайна блокада на Газа – тази политика не сработи“, посочи Фон дер Лайен.

По нейните думи това, че днес 70 на сто от младите палестинци са без работа, само увеличава радикализацията.

Китай

„Трябва да разберем Китай правилно, китайската комунистическа партия ясно работи за системна промяна в международния ред, където Китай е в центъра“, заяви председателят на ЕК.

„Трябва да продължим взаимодействието с Китай, за да ограничим възможно най-много подкрепата на Пекин за Москва в Украйна“, настоя Фон дер Лайен.

„Китай и ЕС имат общ интерес от стабилност в Близкия изток, затова китайското влияние над Иран и „Хамас“ трябва да се използва за предотвратяване на задълбочаването на конфликта“, призова тя.

Източник: vesti.bg