Фишовете за нарушения на пътя – вече и в чат приложение

2

„Пътна полиция” вече ни информира за засечени с камери нарушения на пътя по Viber и чрез имейл, посочва NOVA.

Новата система работи от октомври месец тази година и освен уведомителна функция, дава възможност за плащане на глобата онлайн, стига да имаме електронен подпис. Ако пътувайки за празници нарушим закона, караме с превишена скорост и бъдем засечени, то е много вероятно да получим съобщение в чат приложението Viber, с което от МВР уведомяват, че ни е бил издаден фиш.

Спецакция на пътя в София, колко и какви нарушения са установени

Това съобщение идва с две хипервръзки – една, с която проверяваме за какво сме били глобени, и втора, през която можем да платим онлайн. И двете се случват в платформата за сигурно електронно връчване на МВР. Самото прочитане на съобщението не означава, че то официално е било връчено.

Чакането в задръстване изнервя, а изнервените от чакане шофьори често карат с превишена скорост, за да наваксат време. Така е направил и Даниел Пенев. Малко след това обаче получава съобщение във Viber от МВР.

„Първоначално се замислих дали не е нещо фалшиво, нещо, което може да източи средства без мое разрешение”, признава той. След щателна проверка разбира, че съобщението в действителност е от „Пътна полиция“ и в действителност дължи глоба. Оказва се, че Даниел е бил един от първите, които са били уведомени за фиш чрез новата система на МВР. Смята, че този метод е по-удобен, защото не се налага да чакаш патрул да те спре, за да разбереш какви глоби са ти направени.

Системата има за цел да улесни административните процедури в полицията. „Всички съобщения съдържат основната информация – че е издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушител, който е собственик на МПС”, обясни комисар Мария Ботева от „Пътна полиция”.

По-тежки наказания при нарушения на пътя

Отварянето на съобщението в чат приложение или електронна поща обаче не означава, че то официално е било връчено. Те са с уведомителен характер и не водят до административно-наказателна отговорност. Съобщението идва и с два линка. Потребителите с електронен подпис и регистриралите се в платформата за сигурно електронно връчване на МВР, могат да проверят какво е нарушението им и да платят по банков път. Фишът се счита за връчен при влизане в платформата.

Според автомобилния експерт Румен Дунев подобна мярка служи за превенция и ще доведе до по-малко катастрофи на пътя. „По този начин ще изчезне чувството за безнаказаност. Ако едно семейство тръгне от София към морето и на Ихтиман разбере, че е 600 лева назад с бюджета за отпуската, най-вероятно ще кара в рамките на закона”, смята той.

МВР ще следи за нарушения по празниците с близо 300 камери, 900 мобилни екипа и 700 устройства за тестване за употреба на алкохол и наркотици.

Източник: vesti.bg