Финландският президент иска Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО до юли

8

Ф инландският президент заяви, че се надява Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО до юли, и намекна, че иска Съединените щати да окажат натиск върху Турция, за да одобри кандидатурите им за членство, предаде Асошиейтед прес.

Ако въпросът се проточи, целият процес на приемане на нови членове във военния съюз ще бъде поставен под въпрос, заяви президентът Саули Нинистьо в интервю за националната информационна агенция Ес Те Те.

„Ако това не се случи до срещата във Вилнюс, защо да се случи след това?“, каза той.

Литва ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11 и 12 юли в столицата на балтийската република.

За приемането на нови членове в НАТО се изисква единодушно одобрение от настоящите членове. Турция и Унгария са единствените страни от 30-членния военен съюз, които не са одобрили официално присъединяването на Швеция и Финландия. Докато Унгария обеща да направи това през февруари, Турция не е изразила готовност да ратифицира
присъединяването на двете страни в скоро време. Финландският президент подчерта, че окончателното решение на Турция зависи от президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Смятам, че в никакъв случай той няма да позволи да бъде повлиян от какъвто и да е било обществен натиск“, заяви Нинистьо. „Но ако нещо произлезе на двустранните преговори между САЩ и Турция, това може да окаже влияние“, допълни той.

Турция отлага одобряването на членството на Швеция и Финландия в НАТО, тъй като е разгневена, наред с други неща, от неотдавнашната поредица от демонстрации в Стокхолм, организирани от активисти, които изгориха Корана пред турското посолство и окачиха там чучело на Ердоган.

През януари Анкара отложи за неопределено време ключова среща в Брюксел, на която трябваше да бъде обсъдено приемането на двете скандинавски страни в НАТО.

Нинистьо заяви, че Финландия и Швеция са чули много окуражителни изявления от НАТО миналата пролет за плавен и безпроблемен напредък към членството, след като двете скандинавски държави обявиха намерението си да се присъединят към военния алианс през май. Това обаче не се случи, заяви той и добави, че забавянето не е проблем само за двете кандидатстващи страни.

„Виждам, че това вече се е превърнало в проблем за НАТО. Очевидно е, че страните от НАТО също са изненадани“, заяви президентът на Финландия.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *