ФЕД повиши основния лихвен процент с 0,25%

Управлението за федерален резерв на САЩ повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта, изразявайки предпазливост относно банковата криза, наблюдавана напоследък, и намеквайки, че приближава краят на политиката му на вдигане на лихвите, предаде Си Ен Би Си.

Това е деветото увеличаване на лихвите от март 2022 г. и след него референтната лихва по овърнайт депозитите нараства до диапазона 4,75 – 5 процента, уточнява Ройтерс.

Комитетът по парична политика на централната банка същевременно посочи, че бъдещи увеличения не са сигурни и до голяма степен ще зависят от предстоящите икономически данни.

„Комитетът внимателно ще следи постъпващата информация и ще направи оценка за последиците върху паричната политика“, се посочва в изявление на комитета, разпространено след срещата.

ФЕД посочва, че банковата система е „стабилна и устойчива“, допълвайки, че неотдавнашните сътресения в банковия сектор „вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и компаниите и ще окажат натиск върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията“.

Експертите на централната банка прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *