Фатален инцидент между Грузия и Русия

4

Р уски граничари застреляха грузински гражданин близо до границата с подкрепяния от Москва сепаратистки регион Южна Осетия, съобщи грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили.

„Инцидентът още веднъж потвърждава трудната среда за сигурност на място и говори за тежките последици от окупацията“, заяви Гарибашвили.

Заради мародерство, изтезания и убийства: Осъдиха Русия да плати обезщетение на Грузия

Висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел осъди стрелбата.

„ЕС категорично осъжда убийството на грузински гражданин и задържането на друг от руските граничари в Кирбали“, написа Борел в X, и добави: „Призоваваме за незабавно освобождаване.“

Наришкин: Западът тласка Грузия към конфликт с Москва

Грузия подаде молба за членство в ЕС през март 2022 г. заедно с Украйна и Молдова – но за разлика от другите две държави тя не получи статут на кандидатка и от нея беше поискано първо да осъществи редица реформи.

Тази седмица Европейската комисия трябва да вземе решение по кандидатурата на Грузия за членство и се очаква да ѝ предостави статут на кандидат за членство, въпреки опасенията относно проруските тенденции на управляващото правителство и съдбата на бившия президент Михаил Саакашвили, който понастоящем е в затвора и с влошено здраве.

Източник: vesti.bg