Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер

7

Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи, заяви бившият кмет на София Йорданка Фандъкова пред NOVA.

По темата за избора на председател на СОС, тя подчерта ролята на градоначалника.

„Най-важна е ролята на кмета – той е избран мажоритарно от хората, те очакват него работата за града. Затова смятам, че Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи. Аз бях два пъти в подобна ситуация, за важните въпроси съм водила лично преговори с политически сили. Трябва да има ясно лидерство, посочи Йорданка Фандъкова.

Васил Терзиев назначи нови зам.-кметове на Столичната община

По време на снежния капан в града през изминалите дни, тя коментира, че е била в София.

„Защото грижата към града не свършва с края на мандата ми. Ситуацията беше усложнена и друг път е имало такива ситуации. Изключително важно е да се подготви щаб, който да реагира бързо, важна е координацията и контрола за доброто справяне. Аз лично съм ръководила щабовете, когато сме имали подобни ситуации, защото само кмета може да направи тази връзка не само с общинските служби, но и с другите институции”, заяви бившият кмет на София.

Не бих си позволила да давам оценка на кмета, тя се дава от хората. Не съм имала контакт в този момент с Терзиев. Ситуацията беше сложна. Това, което наистина е притеснително, е, че много дълго време останаха дърветата и клоните по улиците на София – в идеалния център и в кварталите. Трябваше малко по-добра координация между различните служби”, добави Фандъкова.

След снежното бедствие: Каква е ситуацията в страната

Тя каза още, че е много важна ролята на районните кметове.

„Винаги сме имали координация с тях, защото те са хората, които могат да зададат приоритетите и да дадат спешна и актуална информация на кмета”, каза Фандъкова.

„Топлофикация София” има огромни задължения, за които сме говорили неведнъж. Много са причините затова. Решението е модернизацията ѝ, оставихме готов план и искахме да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост. За съжаление, това не беше прието. Сега трябва да се намерят средства, вече чух, че в новия бюджет има заложени”, коментира тя.

„Това, което мен ме притеснява са спекулации по отношение на темата завод за отпадъци в София. Искам ясно да заявя, че аз оставих работещ завод за отпадъци. Работещи инсталации, нова клетка на депото. Модерно депо, което може да работи още няколко години. Подобрено качество на RDF горивото, план за модернизация и осигурена резервираност. Всеки опит да се подчертава и внушава, че заводът не работи, означава умишлен саботаж”, заяви категорично тя.

Източник: vesti.bg