Фалшив тен или предозиране с моркови: 21-годишно момиче смени цвета на кожата си

2

Д ена Рендал от Шотландия разказва, че „манията“ ѝ по морковите направила кожата ѝ яркооранжева, след като развила заболяване. Приятелите ѝ първоначално помислили, че има фалшив тен.

Жена, която е пристрастена към морковите, казва, че е започнала да прилича на „Умпа Лумпа“, след като любимият ѝ зеленчук направил кожата ѝ яркооранжева.

21-годишната Дена Рендал от Единбург, Шотландия, разказва, че близките ѝ първоначално помислили, че има проблеми с черния дроб, след като придобила странния тен. Но след многобройни изследвания тя разбрала, че сиянието ѝ се дължи на любовта ѝ към зеленчуците.

Служителката, която се занимава с обслужване на клиенти, изяждала по десет моркова, три чушки и един сладък картоф на ден, за да подобри здравето си. Диетата обаче довела до развитие на състояние, наречено каротенемия, което променя пигментацията на кожата поради високите нива на каротин в кръвта. Тя решила да намали приема на моркови, след като лицето ѝ станало толкова оранжево, че се различавало от цвета на шията ѝ, въпреки че не носела грим от 13-годишна възраст. Дена казва, че често я спират на улицата любопитни купувачи, които искат да разберат каква марка изкуствен тен купува.

Сладки картофи, моркови и още храни за по-дълъг живот

Дина каза: „Аз съм русо бледо момиче с много светла кожа, но тъй като ям много моркови, мога да имам тен през цялата година. Харесва ми да ям моркови и ям едно и също нещо почти всеки ден. Никога не ми омръзва. Когато хората ме питат какъв тен използвам и аз им казвам, че просто ям много моркови, те си мислят, че се шегувам. В някои дни изглеждам оранжева, а в други е просто хубав естествен блясък, той се променя.“

Любовта на Дена към морковите започва на 12-годишна възраст, когато тя яде по един-два от острите зеленчуци на ден – което бавно се увеличава до мамутските десет броя от хрупкавите закуски. Шотландката изчислява, че харчи около 40 паунда (90 лева-бел.ред.) седмично само за зеленчуци – всяка седмица купува шест килограма моркови.

„Наистина обичам моркови и с удоволствие ям по толкова много на ден, но знам, че не винаги се храня по начин, който е нормален за другите хора. Убеждавам се, че никога не се чувствам зле заради всички плодове и зеленчуци, които ям на ден.“, казва Дена.

21-годишната жена споделя, че е започнала да става „малко несигурна“, след като хората в училище са си помислили, че има жълтеница или е претърпяла неуспешен опит за изкуствен тен, когато лицето ѝ е изглеждало отчетливо по-оранжево от шията.

„Хората в училище започнаха да забелязват и да ме питат дали не нося фалшив тен, което ме направи малко несигурна“, обяснява тя.

„Няколко души ме питаха дали нямам жълтеница. Тогава майка ми започна малко да се притеснява и си помисли, че това може да е признак на проблем с черния дроб. В този момент не бях събрала две и две с морковите. Майка ми каза, че имала братовчедка, която ядяла много моркови, когато била по-малка и понякога изглеждала малко оранжева и се зачудихме дали това е нещо“.

Тези храни са истински врагове на всяка диета

„Започнах да търся в Гугъл и разбрах, че имам това състояние – то не е вредно, при него се получава натрупване на бета-каротин в кръвта и той променя пигмента на кожата. Не е задължително да са само морковите, може да са чушки, зеленолистни зеленчуци, от които ям много всеки ден, но мисля, че морковите са основният виновник. Засяга най-вече стъпалата на краката, дланите на ръцете и лицето, по-специално около устата.“ Дина решава да намали приема на моркови до шест на ден, след като снимка, направена преди парти за 18-ия ѝ рожден ден, разкрива шокиращата разлика в цвета на шията и лицето ѝ. Тя каза: „Никой не ми каза, че изглеждам особено оранжева, когато се приготвяхме, а само когато включихме светкавицата и всички започнаха да се смеят. Не знаех какво е толкова смешно и си помислих, о, Боже, това не може да е истинско. Приличах на Умпа Лумпа!“

След като се намали, се забеляза видима разлика. „Престанах да получавам толкова много коментари, когато намалих морковите си“, обяснява тя. „Все още имам оранжев пигмент, но той не е толкова очевиден, колкото беше по онова време.“ Въпреки че носи оранжев оттенък, Дена вярва, че методът „тен от моркови“ е много по-здравословен от солариумите и насърчава другите да опитат диетата, но в умерени количества. Вместо в степента, в която го прави тя, което може да се разглежда като „мания и фиксация“. Тя продължава:

„Определено е по-здравословен от солариума. Аз съм много против солариумите, изобщо не мисля, че са здравословни. Не мисля, че си струва да рискувам негативните последици за мен, затова мисля, че просто ще се придържам към морковите си. Не бих насърчавала хората да стигат толкова далеч, но ако искате да добавите моркови в диетата си, за да промените пигмента на кожата си, не е вредно, защо не? Всичко е в умерени количества.“

По темата

Източник: vesti.bg