Учител е признат за виновен, че е убил съпругата си заради връзка с ученичка

0

А встралийски учител по физическо възпитание, който убил съпругата си, за да може да заживее с ученичка тийнейджър, е признат за виновен в сексуално насилие.

В сряда съдия Сара Хъгет от районния съд в Даунинг Сентър в Сидни осъди Крис Доусън по обвинение в „плътско общуване с момиче на възраст над 10 години и под 17 години“.

Обвинението се отнася за същата ученичка, с която Доусън започва да живее, след като през 1982 г. убива съпругата си Линет. По-късно той се жени за ученичката и има дете от нея, но по-късно двойката се развежда.

Миналата година Доусън беше признат за виновен за убийството на първата си съпруга Линет в присъда, която сложи край на един от най-дългогодишните студени случаи в Австралия.

Дълго време той отричаше убийството, твърдейки, че Линет е напуснала него и двете им малки деца, след което е изчезнала.

Ученичката, която може да бъде идентифицирана само като АБ, твърди, че Доусън е упражнил сексуално насилие над нея през 1980 г., когато тя е била 16-годишна ученичка в един от класовете му в гимназията „Кромер“ в Сидни.

Доусън, който се яви в съда чрез видеовръзка от затвора „Лонг Бей“ в Сидни, отрече това, твърдейки, че е започнал връзка с АБ, когато тя е била на 17 години и вече не е била негова ученичка.

Съдия Хюджет застана на страната на АБ, като установи, че Доусън е ухажвал тийнейджърката, докато тя все още е била негова ученичка.

АБ заяви, че е започнала да гледа деца на Доусън, когато е била на 16 години, като често е оставала да нощува в дома на Доусън.

„Той ме помоли да се омъжа за него, когато бях на 16 години, много, много пъти, винаги съм се чувствала задължена“, твърди АБ.

Съдия Хюджет заяви, че приема доказателствата, че Доусън е предложил на АБ поне веднъж през 1980 г., когато АБ е била на 16 години.

Съдията установява, че има „мощно доказателство“ в рамките на картичка за 17-ия рожден ден, изпратена от Доусън до АБ в началото на 1981 г., в която „обвиняемият, зрял мъж, за разлика от незрял тийнейджър, е бил уверен в съществуването на взаимна и постоянна връзка. И това е така, защото сексуалната връзка е започнала“ през 1980 г.

Доусън посветил картичката на „най-красивото момиче на света“ и написал „знаейки, че ще споделяме всички следващи рождени дни“.

Тялото на съпругата на Доусън така и не е намерено. Той не може да бъде освободен предсрочно, докато тялото продължава да бъде в неизвестност.

АБ е свидетелствала срещу Доусън по време на процеса за убийство, в резултат на който Доусън е вкаран в затвора за 24 години. Съдията по това дело е установил, че твърденията, че Доусън е упражнил сексуално насилие над 16-годишната си ученичка през 1980 г., са „верни и надеждни“ и че обсебването на Доусън от тийнейджърката е било достатъчно, за да го мотивира да убие Линет.

Доусън реагира на присъдата в сряда, като се закле многократно.

Той ще бъде осъден по обвинението в „плътско познанство“ на 15 септември.

По темата

Източник: vesti.bg